Gezinnen anno 2021Makkelijke mozaïek of penibele puzzel?
Online - 30 maart 2021
Inhoud
Het aantal verschillende gezinsvormen groeit: naast het traditionele gezin zien we ook eenoudergezinnen, pleeggezinnen, adoptiegezinnen, generatiegezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, holebigezinnen, ... Ook het begrip 'f(r)amily' doet langzaam maar zeker zijn intrede in onze contreien: vrienden vervullen een almaar belangrijkere rol in het gezinsleven.
Ook de medische wereld staat niet stil; met behulp van medisch begeleide voortplanting kan een kind tegenwoordig bijvoorbeeld vijf 'ouders' hebben: twee wensouders, twee donoren en de draagmoeder.
De complexiteit binnen een gezin neemt dus toe en dat brengt heel wat vragen met zich mee.
Nieuwe relaties, nieuwe verschillen, in normen en waarden, andere genderrolpatronen en nieuwe visies op ouderschap. Ze spelen allemaal een rol in de manier waarop een gezin vorm krijgt en functioneert.
Met welke problemen kampen de verschillende gezinsvormen? En welke invloed heeft dit op de rest van de familie (grootouders, meters, peters, tantes en nonkels)? Hoe staat de maatschappij tegenover die verschillende gezinvormen? Dromen we nog steeds van het klassieke kerngezin?
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen tijdens dit wetenschapscafé:
- Hoe definiëren we vandaag 'een gezin'? En strookt dit ook met onze 'bubbel' in Covid-tijden?
- Hoe westers is het idee dat we vandaag hebben over relaties en ouderschap? En hoe verschillend zijn die opvattingen met die van de twee vorige generaties?
- Hoe universeel zijn opvattingen over een 'goede' relatie en 'goed' ouderschap in tijd, ruimte, sociale groepen,...?
- Welke misverstanden en vooroordelen bestaan er in onze maatschappij rond medisch begeleide voortplanting en rond nieuwe gezinsvormen?
- Hoe groot is het belang van genetisch ouderschap? En van sociaal ouderschap?
- Hoe kijken we vandaag naar een relatiebreuk of scheiding? En bestaat er zoiets als een goede scheiding?
Sprekers
Sofie Vanassche - Arteveldehogeschool
Sofie Vanassche is hoofd Onderzoek en Ontwikkeling binnen het expertisenetwerk Onderwijs aan Arteveldehogeschool. Als gezinssociologe is ze gefascineerd door het hedendaagse discours rond het gezinsleven, partnerrelaties en ouderschap, en de sociale en culturele diversiteit in 'doing family'.
In haar doctoraatsstudie (2013) aan de KU Leuven onderzocht ze de impact van de evolutie richting co-ouderschap na scheiding op gezinsstructuren en -relaties. Aan Arteveldehogeschool bouwde ze een vervolg aan deze onderzoekslijn met een praktijkgericht onderzoek dat resulteerde in de website
www.scheidingskoffer.be. Ouders, kinderen, vrienden en professionals vinden in deze scheidingskoffer toegankelijke antwoorden op uiteenlopende vragen rond een relatiebreuk. Sedert september 2020 is ze als promotor betrokken bij het project '
Family Solidarity 2.0' rond de impact van hedendaagse gezinsontwikkelingen op professionals die werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen.
Michel Vandenbroeck - Universiteit Gent
Michel Vandenbroeck is hoofddocent Gezinspedagogiek en voorzitter van de vakgroep Sociaal Werk en Sociale pedagogiek aan de UGent (Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen).
Zijn onderzoek gaat onder meer over de voorschoolse voorzieningen (kinderopvang en kleuterschool) en over interventies in het gezin, met een sterke nadruk op hoe we omgaan met diversiteit, en met insluiting en uitsluiting.
Tina De Gendt (moderator)
Tina De Gendt is freelance journalist en historica. Ze schrijft ondermeer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid.
Interessante links
Hoe volg ik het wetenschapscafé?
We livestreamen het wetenschapscafé op dinsdag 30 maart om 19.45 uur vanuit De Krook. Volg de livevideo gratis mee op onze
facebookpagina. Je kan het café daar achteraf herbekijken. Inschrijven of een facebookaccount hebben is niet nodig.
Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in
deze korte handleiding.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Je kan jouw vraag stellen via
deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na dit wetenschapscafé
ons evaluatieformulier in!
Deze editie gemist?
Dan vind je hier na 30 maart de video-opname, het visueel verslag en de
podcast.
Vorige edities in Online
Mis het volgende wetenschapscafé niet!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief:
Volg ons op facebook en twitter: