Voeding en gezondheid: An apple a day keeps the doctor away?
Kortrijk - 3 december 2013
Onderwerp
Hoe gezond is gezond?
Vierhonderd jaar voor Christus sprak Hippocrates de woorden: “Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding”. Deze wijsheid blijkt nu actueler dan ooit. De aandacht voor de relatie tussen voeding en gezondheid wordt steeds groter. Ook het aanbod van producten die een gezondheidsbonus beloven breidt steeds verder uit. Men beweert van deze producten dat ze iets extra te doen voor onze gezondheid: ze behoeden ons voor ziekmakende tekorten, ze optimaliseren onze darmfunctie, ze beschermen ons tegen hart- en vaatziekten, enz. Maar hoe betrouwbaar zijn deze gezondheidsbeweringen?
Voedselzandloper als alternatief voor de actieve voedingsdriehoek?
Weinig boeken in Vlaanderen veroorzaakten de laatste jaren zoveel controverse als 'De Voedselzandloper' van dr. Kris Verburgh. In de media werd een verwarrende en vaak bittere strijd gevoerd tussen dit model en het meer gangbare model van de actieve voedingsdriehoek. Als gevolg blijven heel wat mensen in het ongewisse over wat nu wel en geen gezonde voedingsgewoonten zijn.
Enkele vragen
- Maken lightproducten deel uit van een gezond dieet?
- Wat zijn functionele voedingsmiddelen? Hoe betrouwbaar zijn de gezondheidsbeweringen? Wat zegt de wet?
- Hebben voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld omega 3, zin?
- Is kant-en-klare babyvoeding voedzaam? En hoe zit het met diepvriesgroenten?
- Hoe gezond is een dieet dat enkel uit rauw voedsel bestaat?
- Volgen we best de voedingsdriehoek? Of toch de voedselzandloper?
Gasten
Arts Evelyn Verlinde
EOS redacteur en moderator Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.
Vorige edities in Kortrijk