To DNA or not to DNAHoeveel mogen we sleutelen aan een mens?
Kortrijk - 4 december 2018
Café gemist? Herbeluister de podcast op Mixcloud.
Sleutelen aan het menselijk DNA: of het nu is om ziektes te bannen of 1000 jaar oud te worden. Misschien kan het binnenkort allemaal. Nieuwe technieken roepen de vraag op die iedereen associeert met ethiek: Móet alles wat kan? Waar enerzijds een groot optimisme heerst over de ongekende mogelijkheden van de technologie, moet er anderzijds ook aandacht zijn voor de keerzijde ervan. Tijdens dit café staan we niet alleen stil bij de vooruitgang en de mogelijkheden van DNA-technologie, maar denken we ook na over de ethische aspecten ervan.
Vraagjes
- Heerst er een maatschappelijke druk voor het nemen van een NIP-test bij zwangere vrouwen?
- Waar leggen we de grens voor het ondergaan/uitvoeren van genetische testen?
- Hoe moeten we omgaan met 'direct to consumer' testen?
- Hoe gaan we om met 'incidental findings', 'secondary findings' en 'variants of uncertain significance'?
- Wat is Pre-implantatie genetische diagnostiek en waarvoor wordt dit gebruikt?
- Zullen er in de toekomst "designer baby's" ontstaan door middel van de kiembaanmodificatietechnologie?
- Moeten we bang zijn voor CRISPR-CAS?
- Waar ligt het evenwicht tussen het belang van het individu en het belang van de samenleving als het gaat over genoomdatabanken?
- Mogen we onze kinderen zomaar aan een DNA-analyse onderwerpen?
Gasten
Els Van Mechelen
Is als docent biochemie en onderzoeker, verbonden aan de vakgroep biomedische wetenschappen van de hogeschool Gent. Heeft expertise in moleculaire DNA technieken. Begeleidt studenten van de opleiding biomedische laboratoriumtechnologie in projecten waarbij de bevraging naar de beleving van personen met een erfelijke aandoening en hun familie omtrent de diagnose en de opvolging centraal staan. Voert toegepast onderzoek naar het optimaliseren van diagnostische technieken op basis van DNA
Heidi Mertes
Heidi Mertes is professor in de wijsgerige ethiek aan de Universiteit Gent, stichtend lid van het Bioethics Institute Ghent en voorzitter van De Maakbare Mens vzw, een vereniging die kritische reflectie stimuleert over de individuele en maatschappelijke impact van nieuwe medische technologieën. Ze is tevens lid van de Federale Commissie voor wetenschappelijk onderzoek op embryo’s in vitro. Haar onderzoek is toegespitst op de ethische problematiek rond nieuwe toepassingen in de reproductieve geneeskunde, embryo-onderzoek, stamcelonderzoek en genetica.
Simon Demeulemeester (moderator)
Simon Demeulemeester (@SDemeulemeester) begon in 2011 als redacteur Politiek bij Knack.be, werd er vervolgens chef opinie en vanaf 2014 hoofdredacteur. In 2016 verhuisde hij naar de redactie van het magazine.
Praktisch
De wetenschapscafés Kortrijk vinden plaats in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. De deuren gaan open vanaf 19.15 uur. Zo ben je zeker op tijd om een drankje aan de bar te bestellen. We beginnen om 20.00 uur.
Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.
Lees meer
- De maakbare mens - Overal DNA
- Artikel Knack - 's Werelds eerste genetisch gemanipuleerde menselijke embryo's zijn Chinees
- Artikel Knack - Wetenschappelijke wereld verdeeld over drie-ouder-baby's: 'Ongeziene gevolgen'
- Artikel Eos - Vlaming verwacht (te) veel van DNA
- Artikel Nemo Kennislink - Perfect gemaakt, wat moet je daar nou van denken?
Vorige edities in Kortrijk