Sporten: altijd gezond?!
Kortrijk - 21 november 2010
Onderwerp
Je hoort ontzettend vaak zeggen dat lichaamsbeweging en sporten goed is voor de gezondheid, zowel voor de preventie van een aantal ernstige ziekten als van dagdagelijkse kwaaltjes. Waarom dit zo is, hoor je minder vaak. En is elke vorm van (top)sport wel zo gezond?
Sport, een wondermiddel binnen handbereik
Voldoende beweging is belangrijk, dat weet iedereen. Maar toch hebben we allemaal een hoop excuses om niet te sporten: 'we hebben het te druk', 'het is te slecht weer', 'het is te duur', en ga zo maar door. Sporten heeft nochthans tal van positieve effecten op de gezondheid zoals het verlagen van het lichaamsgewicht/overgewicht, verlagen van bloeddruk, verlagen van cholesterol, verbetering van de bloedsuikerspiegel en andere gezondheidsfactoren bij suikerziekte, voorkomen van botontkalking, ....
Maar wat met knieproblemen, rugklachten, gewrichtspijn, ...? Heel wat (beginnende) sporters kunnen erover meepraten. Betekent dat dan dat sporten toch niet zo gezond is als we denken?
Naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap organiseren we uitzonderlijk een wetenschapscafé in Brugge. Dit vindt plaats op zondag 21 november om 11u in de Stoepa. We hopen dat ons vertrouwd publiek er ook zal zijn!
Enkele vragen
- Hoe belangrijk zijn trainingsschema's voor (beginnende) sporters?
- Mag iedereen een marathon lopen?
- Heb ik een trainer nodig om aan sport te doen?
- Kan topsport op jonge leeftijd schadelijk zijn?
- Wat is het verschil tussen cardiotraining en krachttraining?
- Hoeveel moet ik bewegen om een gunstig effect op mijn gezondheid te hebben?
- Gaan beweging en gezonde voeding hand in hand?
Gasten
Lector LO Shela Van Puyvelde
Als lector lichamelijke opvoeding aan Howest richt Shela zich voornamelijk op didactische vakken gericht naar jonge kinderen. Haar persoonlijke interesse in sportaerobics, fitness, trainingsleer en aangepaste voeding zette Shela aan om nog voedingsleer en voeding en pathologie bij te volgen.
Lector LO Laurens Wets
Laurens heeft heel wat ervaring opgebouwd in het onderwijzen van sport- en gezondheidsrelateerde vakken. Zo doceerde hij aan het Brunel University College in Londen het vak inspanningsfysiologie. Hij werkte hier ook mee in een onderzoeksproject naar inspanningsimmunologie. Laurens is nu voltijds lector lichamelijk opvoeding aan Howest.
Interviewer Karl Vandenberghe
Als WTV/Focus-anker leidt Karl het gesprek in goede banen en zorgt hij dat de vragen en opmerkingen uit het publiek de sprekers bereiken
Links
- Onze kinderen zitten te veel (De Standaard)
- Wordt het voetbal, basketbal of klimmen? (Libelle)
- Op stap voor een lagere BMI (Ook getest op mensen)
- Op sportkeuring.be vind je een online instrument waarmee je te weten kunt komen of een sportmedisch onderzoek aangewezen is, hoe frequent dit moet gebeuren en wat er onderzocht zal worden
- Sporten en bewegen (HoWest)
- Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen (UGent)
Vorige edities in Kortrijk