Psychiatrie en gerecht
Kortrijk - 6 mei 2010
Onderwerp
Psychiatrie en gerecht, het is geen eenvoudige combinatie. Denken we maar aan de zaken waarin de beschuldigde eerst wel toerekeningsvatbaar wordt verklaard, en later niet of omgekeerd. Veel heeft te maken met het feit dat psychiatrie geen exacte wetenschap is. De diagnosestelling is niet te vatten in 100% sluitende testen en formules. Er bestaan bijvoorbeeld verschillende antwoorden op de vraag of een persoonlijkheidsstoornis, zoals bijvoorbeeld narcisme of borderline, reden is om iemand als ontoerekeningsvatbaar te bestempelen. Bijkomende moeilijkheid is dat toerekeningsvatbaarheid kan evolueren in de tijd. Het is dus mogelijk dat de betrokkene op het moment van het onderzoek wel toerekeningsvatbaar wordt geacht en niet op het moment van het delict.
Toerekeningsvatbaar of niet?
Niettegenstaande bovenstaande moeilijkheden, is het oordeel van de gerechtspsychiater van groot belang. Hoewel finaal de rechter beslist over de toerekeningsvatbaarheid (en bijgevolg over de keuze tussen assisen of internering), blijven de uitspraken van de psychiaters een belangrijk gegeven.
Internering?
Internering is een juridische maatregel voor wie als persoon met een psychische aandoening of geestesziekte, een misdaad of wanbedrijf pleegde en hierbij een gevaar vormt voor de maatschappij. Juridisch gezien is de internering geen uitspraak over schuld, noch een straf. Er is wel een verplichting tot behandeling en verpleging in een psychiatrisch ziekenhuis of een psychiatrische afdeling van een penitentiaire instelling of gevangenis.
Enkele vragen?
- Heeft een misdadiger een specifiek psychologisch profiel?
- Schuilt er een misdadiger in elk van ons?
- Wanneer wordt iemand ontoerekeningsvatbaar verklaard?
- Waarom kunnen psychiaters onderling zo fundamenteel van mening verschillen?
- Hoe lang duurt een internering?
- Kunnen jongeren ook geïnterneerd worden?
Gasten
Criminoloog Christophe Busch
Christophe Busch is afgestudeerd als criminoloog aan de UGent en werkt nu in de forensisch psychiatrische unit van het P.C. Sint-Jan-Baptist waar geïnterneerden worden begeleid. De dienst richt zich vooral op personen met psychotische stoornissen en mensen met persoonlijkheidsstoornissenurnalist en moderator Joël De Ceulaer
Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer
Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."
Links
- Geestelijke gezondheidszorg: Deze website biedt een overzicht van de meest gebruikte websites op vlak van geestelijke gezondheidszorg.
- Breinwijzer vzw, een onafhankelijke, pluralistische organisatie die het maatschappelijk belang van de neurowetenschappen onder de aandacht wil brengen en het brede publiek in staat wil stellen mee richting te geven aan de maatschappelijke impact ervan.
- Forensische psychiatrie, een Nederlandse website over forensische psychiatrie.
Vorige edities in Kortrijk