Duurzame energie: zonneklaar?
Kortrijk - 20 Oktober 2011
Onderwerp
Kan hernieuwbare energie ooit voldoen aan de energiebehoeften van de hele wereld? Voor 80% wel, zegt het VN-klimaatpanel. Maar het gaat vooral over politieke keuzes. Vlaanderen doet inspanningen om de uitstoot van broeikasgas te reduceren en geeft ons de nodige stimulansen om ons te doen kiezen voor groene warmte en groene stroom. Terzelfdertijd lezen we in de krant dat we achterop hinken in de ontwikkeling van windenergie en over zonnepanelen woedt er een felle discussie. Dit doet vraagtekens rijzen. In dit wetenschapscafé gaan we op zoek naar genuanceerde antwoorden op vragen over duurzame energie.
Wat is duurzame energie
Duurzame energie is energie afkomstig van bronnen, die zich snel hernieuwen en die niet zorgen voor extra broeikasgassen. Duurzame energie helpt klimaatverandering tegen te gaan. De bekendste duurzame energiebronnen zijn windkracht, waterkracht en zonlicht (fotovoltaïsche zonnecellen, thermische en passieve zonne-energie). Andere bronnen zijn biomassa (biobrandstoffen) en aard- en omgevingswarmte (warmtepomp).
80 % duurzame energie tegen 2050?
Wetenschappers van het VN-klimaatpanel (IPCC) hebben berekend dat het mogelijk is om tegen 2050 bijna 80% van alle energiebehoeften te lenigen met hernieuwbare energie. Als er fors geïnvesteerd wordt tenminste. Volgens de meest recente gegevens - en die dateren van 2008 – komt 13% van de energie wereldwijd voort uit hernieuwbare energiebronnen. Ongeveer 85 procent is afkomstig van fossiele grondstoffen (steenkool, olie en gas). Kernenergie neemt ongeveer 2 procent voor zijn rekening.
Enkele vragen?
- Wanneer is energie duurzaam?
- Zou heel het land kunnen draaien op groene stroom?
- Welke duurzame energiebron is het meest rendabel?
- Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen?
- Kunnen ze na gebruik gerecycleerd worden?
- Is het slim te investeren in zonne-energie?
- Hoe werkt een groenestroomcertificaat?
Gasten
Ingenieur Jan Desmet
Dr. Ir. ing. Jan Desmet is verbonden aan Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. Hij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep labo Lemcko, het Expertisecentrum Energie en Power Quality van deze hogeschool.
Moderator Karl Vandenberghe
Karl Vandenberghe is al 15 jaar redacteur en nieuwsanker bij Focus-WTV. Voorheen was hij redacteur bij Radio 2 West-Vlaanderen. Al die tijd volgt hij het nieuws in de provincie op de voet en maakte hij honderden reportages over diverse onderwerpen. Z'n interesse gaat vooral uit naar de politiek, de milieu- en landbouwthema's en cultuur. Meermaals trok hij op reportage naar Congo en andere landen in Afrika en Zuid-Amerika in verband met het Noord-Zuidbeleid. Daarnaast is hij ook docent bij de opleidng journalistiek van Howest. Karl is een ervaren moderator en een fan van het wetenschapscafé.
Links
- Op www.energiesparen.be van het Vlaams Energieagentschap (VEA) vind je informatie over het Vlaams energiebeleid met een overzicht van de mogelijke subsidies voor groene stroom en met heel wat tips voor al wie wil bouwen en verbouwen. Er zijn ook tal van interessante brochures te downloaden.
- Simulatie van de hoeveelheid energie geleverd door het windmolenpark op de Thorntonbank in de Noordzee voor verschillende windsnelheden.
- Tal van organisaties geven informatie aan particulieren over milieuvriendelijk leven, wonen en bouwen: Passiefhuisplatform vzw, VIBE vzw (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen), Dialoog vzw, EcoHuis Antwerpen, Kamp C (Antwerpen), MilieuAdviesWinkel (Gent), De Stadswinkel (Brussel), Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg en ZonnewinDT vzw (West-Vlaanderen).
Vorige edities in Kortrijk