De voor- en nadelen van mantelzorg

Kortrijk - 18 maart 2014

Onderwerp

Mantelzorg in cijfers

Uit een onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse Regering blijkt dat 18 % van de Vlamingen tussen de 18 en 85 jaar regelmatige verzorgers zijn in het dagelijks leven. In cijfers betekent dit voor 2010 zo een 885.000 mantelzorgers. Door de vergrijzing en het toenemend aantal hoogbejaarde mensen zullen deze cijfers alleen maar groeien. Heel wat evoluties, zoals veranderingen in relaties, in gezinnen en op de arbeidsmarkt, zorgen ervoor dat dat zowel de mantelzorgers als de maatschappij voor uitdagingen worden gesteld.

Enkele vragen

Gasten

Naast een vlijtig schenkende cafébaas, een groepje oververmoeide organisatoren en een talrijk opgekomen publiek zullen ook aanwezig zijn:

Benedicte De Koker

Benedicte De Koker is Master in de Sociologie (UGent, 2002). Ze verrichte verschillende studies naar mantelzorg vanuit het Centrum voor Bevolkings- en Gezinsstudie, Universiteit Antwerpen en de Hogeschool Gent. Dit onderzoek bestudeerde o.a. het profiel van mantelzorgers in Vlaanderen, de beleving van mantelzorgers, de informatienoden van mantelzorgers en de impact  van professionele ondersteuning op de belasting. Als wetenschappelijk medewerker aan de Hogeschool Gent, Faculteit Mens en Welzijn,  ontwikkelde ze samen met collega’s het instrument ‘Zicht op mantelzorg’, een leidraad voor hulpverleners om zicht te krijgen op de noden en verwachtingen van mantelzorgers. Momenteel verricht ze een Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek rond trajectbegeleiding van mantelzorgers.  Ze bereidt daarnaast een doctoraat voor in de sociologie, aan de Universiteit Antwerpen. Dit doctoraat gaat in op het verklaren van diversiteit binnen de groep mantelzorgers, in het bijzonder tussen partners en kinderen van een zorgbehoevende oudere. Ze is auteur van verschillende nationale en internationale artikels rond mantelzorg.

Kurt Debaere

Kurt Debaere is bachelor in de Verpleegkunde (HIVV), postgraduaat Tropische geneeskunde (ITM Antwerpen) en master in de Sociale Gezondheidswetenschappen met specifiek accent op gezondheidspromotie (UGent).  Hij studeerde ook af in een initiële lerarenopleiding (UGent) en een opleiding e-learning (KULeuven). Verder is hij een gebrevetteerd quality coach voor de dienstensector (Amelior). Momenteel is hij werkzaam als lector verpleegkunde aan Howest-Brugge (Hogeschool West-Vlaanderen). Naast zijn lesopdracht is hij mede-initiatiefnemer en -bezieler van het Kennispunt Mantelzorg. 
Het Kennispunt Mantelzorg van Howest is gegroeid vanuit een jarenlange intense samenwerking tussen de opleiding verpleegkunde, mantelzorgers en professionele hulpverleners. Vanuit het nauwe contact dat wordt opgebouwd tijdens verschillende (studenten)projecten rond mantelzorg, brengt het Kennispunt Mantelzorg knelpunten in kaart en zoekt oplossingen.
Het Kennispunt Mantelzorg richt zich op het empoweren van de mantelzorgers via hun directe omgeving: (toekomstige)professionele hulpverleners, familieleden, onderwijs, vrijwilligers, collega’s, werkgevers, …


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: