Autisme: een andere kijk
Kortrijk - 22 Oktober 2013
Onderwerp
Hoewel het aantal personen met autisme in Vlaanderen redelijk hoog is, is het een eerder onbekende stoornis. Want hoewel iedereen de stoornis op zich kent, is het heel moeilijk om een duidelijk beeld te schetsen en zijn de oorzaken van autisme nog niet helemaal gekend.
Complex beeld
De symptomen van autisme zijn zeer uiteenlopend. Ze bevinden zich op een continuüm waarbij de lichtere manifestaties benoemd worden als autismespectrumstoornissen. Bovendien komen niet alle kenmerken bij iedereen evenveel voor. Onder de belangrijkste kenmerken worden beperkingen in de verbale communicatie, stereotiepe gedragingen en verstoorde sociale interacties gerekend. Autisme komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Een beperkt aantal lijdt aan het savantsyndroom, wat betekent dat ze uitblinken in één bepaalde vaardigheid (bijvoorbeeld zeer complexe rekenopdrachten zeer snel oplossen).
Oorzaken
Autisme wordt beschouwd als een ontwikkelingsstoornis met een neurologische oorzaak. De hersenen van mensen met autisme werken anders. Men weet echter nog niet welke delen van de hersenen dit zijn.
Enkele vragen
- Wat is autisme?
- Hoe vaak komt het voor?
- Hoe kan je autisme herkennen?
- Zijn de oorzaken bekend?
- Is autisme erfelijk?
- Hoe ervaren mensen met autisme de wereld?
- Kan autisme worden behandeld?
- Hoe gaan we in het dagelijks leven best om met met volwassenen en kinderen met autisme?
Gasten
Anke Van Acker
Anke Van Acker heeft veertien jaar gewerkt in een revalidatiecentrum voor kinderen met autismespectrumstoornissen. Als praktijklector aan de Arteveldehogeschool doceert ze het onderwerp. Ze is er ook coördinator van het Postgraduaat Autismespectrumstoornissen.
Petra Warreyn
Petra Warreyn is verbonden aan de onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen van de Universiteit Gent. Ze voert er onderzoek naar jonge kinderen met autismespectrumstoornisse. Haar belangrijkste werk richt zich op vroege identificatie en behandeling van autisme.
EOS redacteur en moderator
Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.
Links
Op maandag 3 februari 2014 organiseert de Arteveldehogeschool een studienamiddag over studeren met autisme. Tijdens de namiddag gaat de documentaire 'Geprikkeld om te weten - studeren met autisme' in première. De documentaire maakt deel uit van een educatief pakket (boek + DVD).
Vorige edities in Kortrijk