Artificiële intelligentie: de robots komen! Of (nog) niet?
Kortrijk - 29 januari 2013
Onderwerp
De grondlegger van de kunstmatige intelligentie, Alan Turing, werd 100 jaar geleden geboren. Maar wat is er nu eigenlijk terecht gekomen van zijn ideeën?
Robots en artificiële intelligentie zijn niet meer uit ons leven weg te slaan. Zo worden robots ingezet bij reddingsacties zoals het ontmantelen van een bom of bij het uitvoeren van precieze toepassingen binnen de oogchirurgie en kan uit een studie worden vastgesteld dat evoluties van computers tot betere economische beslissingen kan leiden.
Toch hebben we nog een aantal vragen die wij tijdens het wetenschapscafé graag aan bod laten komen...
Enkele vragen
- Wat is artificiële intelligentie precies?
- Op welke manieren proberen onderzoekers dit te bereiken?
- Hoe verschilt artificiële intelligentie van "gewone intelligentie"? Wanneer slaagt de eerste computer voor de Turing-test?
- Kunnen robotten ooit even intelligent – of zelfs intelligenter – worden als de mens?
- Hoe werken neurale netwerken? En zelflerende systemen?
Gasten
Geoffrey Hamon
Geoffrey Hamon is als coördinator van DAE-Research (Digital Arts and Entertainment) verbonden aan Howest. DAE-Research zet samen met organisaties projecten op rond gametechnologie en interactieve 3D visualisaties. Geoffrey heeft een achtergrond in multimedia en productontwerpen. De link tussen mens en machine bracht hem vervolgens naar Leuven waar hij artificiële intelligentie bestudeerde door de bril van cognitieve wetenschappers. Momenteel werkt hij aan een doctoraat in de experimentele psychologie, meer bepaald in het domein van de visuele perceptie.
Prof. Dr. Joni Dambre
Prof. Joni Dambre is lid van het Computer Systems Lab in de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur van de Universiteit Gent. Ze maakt deel uit van een onderzoeksgroep die zich specialiseert in 'machinaal leren' (machine learning) en dit toepast in vele domeinen, o.a., robotcontrole, spraak- en handschriftherkenning, muziekanalyse, EEG-analyse, communicatie via EEG. Joni combineert haar achtergrond in digitaal systeemontwerp en haar inzichten in machinaal en biologisch 'leren' om nieuwe, biologisch geïnspireerde rekensystemen te ontwerpen. Ze geeft ook les over het ontwerp van digitale systemen aan de studenten burgerlijk ingenieur.
Moderator Werner Trio
Werner Trio behaalde in 1981 zijn master in de Germaanse filologie aan de KU Leuven. Sinds 2000 is Werner actief op de radiozender Klara, waar hij muzikale, culturele, historische, maatschappelijke, wetenschappelijke, filosofische en politiek/economische talkshows onderzocht, bewerkte en presenteerde. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor zijn wekelijks programma ‘Trio’ (zaterdag van 12u tot 13u op Klara). Daarnaast neemt hij regelmatig culturele interviews af voor Canvas, is hij een freelance moderator en klassiek zanger.
Links
- Recent filmpje dat dieper ingaat op de vraag: ‘Wordt een computer ooit slimmer dan de mens?’
- Robot zoekt werk als fabrieksarbeider (artikel in Eos)
- Onderzoekers en filosofen aan de bekende Britse universiteit van Cambridge hebben recent aangekondigd een denkgroep op te richten over artificiële intelligentie. Het Center for the Study of Existential Risk moet experten uit het hele vakgebied samenbrengen om na te denken over welke technologieën onze samenleving met uitroeiing kunnen bedreigen.
- Lijstje van robots die worden toegepast in onze maatschappij
- Bouw zelf een robot, met Dwengo, een vzw, opgestart door een paar enthousiaste UGent-alumni die het experimenteren met micro-controllers wil aanmoedigen
Vorige edities in Kortrijk