Wetenschappelijke integriteitFictie of feit?
Gent - 4 november 2014
Luister via streaming naar de opname van dit café door Urgent FM of download als podcast (.mp3, 64 Mb - gebruik rechtermuistoets om op te slaan).
Onderwerp
Wetenschappers oefenen gezag uit, maar krijgen deze erkenning enkel indien hun onderzoek transparant en integer verloopt. Het vertrouwen dat studenten, collega’s, financierders en maatschappij in onderzoek stellen, is immers niet vanzelfsprekend.
Die wetenschappelijke integriteit moet beschermd worden, maar oordelen of de grenzen van integriteit geschonden zijn, is niet eenvoudig. Onze gasten breken er zich dagelijks het hoofd over en laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetcafegent) graag meedenken over enkele vraagstukken:
- Wetenschappelijke integriteit? Wat bedoelt men hier precies mee?
- Waar eindigt pragmatisme en begint fraude?
- Enkele grote fraudegevallen haalden het nieuws. Zien we slechts het topje van de ijsberg?
- Onfrisse onderzoekspraktijken brengen het wetenschapsbedrijf schade toe. Hoe merk je dat als onderzoeker? En als maatschappij?
- Wat drijft onderzoekers toch om te zondigen tegen de wetenschappelijke integriteit? Enkel de publicatiedruk? Of is er meer aan de hand?
- Op welke manier kunnen we wetenschappelijk integer gedrag bevorderen en ondersteunen? Hoe vermijd je wetenschapsfraude?
- Hoe moet de maatschappij optreden tegen onderzoekers die zondigen tegen de regels van de wetenschappelijke integriteit?
Gasten
Tom Coenye
Professor Tom Coenye (@tcoenye) is verbonden aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de UGent. Hij leidt het Laboratorium voor Farmaceutische Microbiologie, een eenheid bestaande uit een 15-tal pre- en postdoctorale onderzoekers. Tom Coenye is lid van de Onderzoeksraad van de UGent en maakt vanuit die functie ook deel uit van de universitaire werkgroep rond wetenschappelijke integriteit.
Jan De Houwer
Professor Jan De Houwer is Gewoon Hoogleraar in de Psychologie aan de Universiteit Gent waar hij het Laboratorium voor Leren en Impliciete Processen leidt. Zijn onderzoek handelt over de manier waarop spontane (automatische) voorkeuren geleerd en gemeten kunnen worden. Hij publiceerde o.m. over wetenschappelijke integriteit. In februari 2013 was hij betrokken bij de organisatie van een symposium rond “good research practices” in psychologisch onderzoek. Daarnaast is hij lid van de Vlaamse Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit. Aan de Universiteit Gent werkt hij mee aan verschillende initiatieven ter bevordering van wetenschappelijke integriteit, zoals het uitwerken van procedures rond het bewaren en delen van wetenschappelijke data.
Joël De Ceulaer (moderator)
Joël De Ceulaer (@jdceulaer) is een gedreven journalist en een boeiend spreker, maar wij kennen hem vooral als moderator die op een rustige manier, maar met pittige vragen een sterk gesprek tot stand kan laten komen. Joël is redacteur bij Knack en al jarenlang de grootste supporter van het wetenschapscafé.
Praktisch
De wetenschapscafés Gent vinden plaats in Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+ in Gent. De deuren gaan op dinsdag 4 november open vanaf 19u00. Zo ben je zeker op tijd om een drankje aan de bar te bestellen. We beginnen om 19u45.
Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.
Intressante artikels, boeken en weetjes
- Interactief spel 'The LAB - Avoiding research misconduct'
- Artikel 'Wetenschapsfraude, de harde waarheid' (EOS, Reinout Verbeke)
- Artikel 'Uit de modderpoel van slodderwetenschap' (EOS, Reinout Verbeke)
- Artikel 'Scientists behaving badly' (Nature)
- Artikel 'Unreliable research - Trouble in the lab' (The economist)
- Artikel 'Problems with scientific research - How science goes wrong' (The economist)
- Boek 'On being a scientist: A Guide to Responsible Conduct in Research' (National Academy of Sciences, National Academy of Engineering, and Institute of Medicine)
- Boek 'Ontspoorde wetenschap' (Frank van Kolfschooten)
- Boek 'Eerlijke wetenschap' (Gustaaf C. Cornelis)
- Gebundelde voordrachten en discussies 'Wetenschappelijke Integriteit' (KNAW, 2010)
Beleidsteksten
- De Europese code voor wetenschappelijke integriteit (Engelstalig)
- Gedragscode rekrutering onderzoekers (Departement Economie, Wetenschap en Innovatie)
- Jaarverslag van de VCWI werkingsjaar 2013
Vorige edities in Gent