Voeding: hoe extra is extra?
Gent - 22 april 2008
Onderwerpen
We zijn meer dan ooit bewust bezig met wat we eten en drinken. Gezonde voeding staat hoog op het prioriteitenlijstje van de doorsnee Vlaming. Daarbij willen we niet alleen weten dat ons voedsel veilig is, maar we willen ook steeds gezonder eten.
Functionele voeding
Wat we eten en drinken dient niet enkel meer om onze honger te stillen of onze dorst te lessen. Naast voedingsstoffen bevatten veel voedingsmiddelen ook gezondheidsbevorderende ingrediënten. Of werden ongezonde voedingsstoffen (volledig) verwijderd.
Zo zijn er de cholesterolvrije of -verlagende producten, met vitaminen, mineralen en gezonde vetzuren verrijkte middelen en producten ter bevordering van onze darmtransit of ons afweersysteem. Allemaal zogenaamde "functionele voeding".
Gaten in de wet
In Europa bestaat nog geen wettelijke definitie voor deze functionele voedingsmiddelen - al wordt daar momenteel wel aan gewerkt. Door die lacune in de wetgeving kunnen allerlei gezondheidsclaims geuit worden zonder verplichte wetenschappelijke onderbouwing.
Hoog tijd dus om een wetenschappelijk licht te werpen op de zin en onzin van functionele voeding. Bij een fris functioneel pintje bier natuurlijk.
Enkele vragen
- Hoe light zijn lightproducten?
- Hebben we extra vitaminen nodig?
- Word ik echt slimmer van omega 3?
- Waarom gaan we mee in voedingshypes?
- Zijn probiotica gevaarlijk?
- En hoe zit het met mijn cholesterol?
Gasten
Voedingsdeskundige Prof. dr. ir. John Van Camp
John Van Camp is bio-ingenieur en voedingsdeskundige aan de vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent. Hij geeft onderwijs, onderzoek en dienstverlening omtrent het thema voedingswaarde van levensmiddelen, en de relatie voeding en gezondheid bij de mens.
Expert consumentengedrag Prof. dr. ir. Wim Verbeke
Wim Verbeke is docent agro-voedingsmarketing en consumentengedrag aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. Hij leidt onder andere onderzoek inzake consumentengedrag ten aanzien van voeding en gezondheid in het algemeen, en functionele voeding in het bijzonder. Vooral consumentenperceptie en de impact van communicatie en labelling behoren tot zijn interessegebied.
Voedingsdeskundige Dr. ir. Mia Eeckhout
Mia Eeckhout leidt de vakgroep Voedingsmiddelenleer en technologie aan de Hogeschool Gent. Haar brede interesse en passie voor haar onderwerp brachten haar ertoe een rubriek "Meer weten over eten" op te starten in De Beiaard, het regionale weekblad van haar streek (Zuid-Oost-Vlaanderen). "
Knack-journalist & moderator Joël De Ceulaer
Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."
Links
- Belgen sceptisch tegenover functionele voeding: artikel op gezondheid.be
- Onderzoek naar functionele voeding aan de Universiteit Gent (pdf): overzichtspublicatie van de onderzoeksactiviteiten van Food2Know, interfacultair kenniscentrum rond levensmiddelenwetenschappen, voeding en gezondheid van de Universiteit Gent
- Voedselveiligheid in Europe: Engelstalige informatie over o.m. de principes van de Europese wetgeving en labeling van verschillende soorten voedingsmiddelen.
- The European Food Information Council over functional foods
Vorige edities in Gent