Vergrijzing: uitdaging troef?!
Gent - 15 november 2011
Onderwerp
Het Generatiepact. Inactieve 55-plussers. De onbetaalbaarheid van ons pensioenstelsel. Het ineenstorten van onze sociale zekerheid. In de media horen we termen en zinsneden als deze steeds vaker. Ze hebben allemaal te maken met de vergrijzing van onze maatschappij. Maar wat houdt die nu precies in?
Oud, ouder, oudst
De levensverwachting bij de geboorte blijft stijgen: bij ieder geleefd jaar krijgt men er bijna een seizoen bij. Uit berekeningen blijkt dat om de tien jaar de gemiddelde leeftijd van de Belgische bevolking met 1 jaar stijgt.
Tegen 2050 telt België ongeveer twee miljoen 60-plussers méér dan vandaag en het aantal 80-plussers zal tegen dan zelfs verdrievoudigd zijn.
Bovendien voorspelt het Fedraal Planbureau een toename van maar liefst 600 000 zorgbehoevenden in 2050. Omgerekend komt dat neer op 180 000 extra rusthuisbedden de komende 40 jaar. Aan een gemiddelde van ongeveer 90 bedden per rusthuis betekent dit dat er vanaf vandaag iedere week één rusthuis moet worden bijgebouwd.
De sociale utidaging van ouder worden
Gepensioneerden vormen bijgevolg een steeds groter en belangrijker deel van onze bevolking. Veel marketeers bestempelen de ‘jonge gepensioneerde’ zelfs als de belangrijkste doelgroep om luxereizen, dure hobby’s, vakantieverblijven, … aan te bieden.
Maar er zijn ook ouderen die helemaal uit de boot vallen en eenzaam ouder worden. Hoe kunnen ouderen (opnieuw) participeren aan het maatschappelijk leven? Je komt het te weten in dit wetenschapscafé!
Enkele vragen
- Wat houdt de vergrijzing precies in?
- Wat zijn de maatschappelijke en budgettaire gevolgen van dit fenomeen?
- Is de vergrijzing een probleem?
- Wat zijn de oorzaken van vergrijzing?
- Wat zijn de (sociale) gevolgen van vergrijzing?
- Hoe houden we ons huidig welvaartsniveau in stand?
- Worden onze kinderen "het kind van de rekening"?
- Hoe financieren we de pensioenen van morgen?
- Hoe kunnen ouderen gezond en gelukkig blijven?
- Wat is mantelzorg?
- Wat zijn de voordelen van "ageing in place"?
- Welke ouderen participeren niet?
- Hoe kunnen we ouderen motiveren om te participeren in de samenleving?
Gasten
Econoom Brieuc Van Damme
Brieuc Van Damme is fellow aan het Itinera Institute, gastprofessor economie aan de Universiteit Gent en zelfstandig consultent. Hij is gespecialiseerd in de vergrijzing, de sociale zekerheid en zorg- en gezondheidszorgsystemen. Hij is auteur van het boek “Het Grijze Goud” (Roularta Books, 2010) en leidt sinds januari 2011 ook het gezondheidszorgdepartement van Itinera.
Gerontoloog Nico De Witte
Nico De Witte is sociaal gerontoloog en verbonden aan de Hogeschool Gent, faculteit Mens en Welzijn en aan de Vrije Universiteit Brussel, faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. In 2002 ontwikkelde hij samen met prof. dr. Dominique Verté de Belgian Aging Studies die nu al in meer dan 150 Belgische steden en gemeenten uitgevoerd werden en sinds kort ook in Nederland en Italië plaatsvinden. Hij is gespecialiseerd in de thema’s kwetsbaarheid en wonen en zorg bij ouderen. Hij is co-auteur van volgende boeken: “Schaakmat of aan zet: Monitor voor lokaal ouderenbeleid” (Vanden Broele, 2007), “Klaar? Actie! Over ouderen en cultuurparticipatie” (Vanden Broele, 2010) en “Doe mee! Over ouderen en maatschappelijke participatie” (provinciebestuur West-Vlaanderen,2011).
De Standaard-journalist en moderator Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."
Links
- Een filmpje over de financiering van zorg en gezondheidszorg in de toekomst
- Wordt zorg onbetaalbaar?
- Een artikel van Thomas Friedman over de clash of generations (The New York Times)
- De Belgian Aging Studies
- Vergrijzing en ouderenzorg aan de Kust: moet er nog(nieuw) zand zijn? (pdf)
Boekentips
Vorige edities in Gent