Stadslandbouw
Gent - 5 september 2013
Onderwerp
We wonen alsmaar dichter en dichter op elkaar. Zeker in de stad zijn huizen met een grote (privé) tuin bijna onbetaalbaar geworden. Maar gelukkig zijn er alternatieven voor een eigen tuin. Liefhebbers van tuinieren kunnen in Gent een perceel grond bewerken in een volkstuintje, waar je groenten, fruit, en kruiden kunt telen voor eigen gebruik. Een andere mogelijkheid is thuis, op je terras of balkon, een kweekbak installeren. Denk maar aan het succes van de vierkantemetertuin en de vertikale tuin. Maar... hoe begin je ermee? En... hoe gezond zijn je zelf geoogste producten?
Wil je wat je op het wetenschapscafé te weten komt, in de praktijk omzetten? Of gewoon nog meer bijleren? Bezoek dan zeker het Fairfestival, zondag 8 september op DOK!
Enkele vragen
- Hoe gezond zijn gewassen gekweekt via stadslandbouw?
- Druk verkeer, fijn stof, en zware metalen: welke invloed hebben ze op jouw oogst? Is de impact hiervan erger in een grote stad?
- Hoe begin je aan een groente-, fruit-, of kruidenbak? Hoe weet je welke gewassen je wel/niet kunt telen?
- Hoe kun je zelf voor een veilige en gezonde kweek zorgen? Met welke richtlijnen moet je rekening houden?
- Is een vierkante-meter-tuin op je terras veiliger dan je eigen tuintje naast een drukke autoweg?
- In hoeverre dragen stadstuintjes en wijkparkjes bij tot een beter stadsklimaat?
- Wat kunnen we leren uit steden die al verder staan in de ontwikkeling van stadslandbouw (zoals Berlijn)?
Gasten
Professor Marie-Christine Van Labeke
Marie-Christine is professor aan de Vakgroep Plantaardige Productie van de Universiteit Gent. Ze onderzoekt voornamelijk hoe je tuinbouwplanten op een duurzame manier kunt produceren en is o.a. lid van het wetenschappelijk comité ‘Plante et Cité'. Plante et Cité focust op de verschillende functies van groen in de stad en tracht door praktijkgerichte proeven in verschillende Franse steden een duurzamer groenbeheer te realiseren.
Professor Gijs Du Laing
Gijs Du Laing is professor aan de Vakgroep Toegepaste Analytische en Fysische Chemie van de Universiteit Gent. Hij werkt er in het Laboratorium voor Analytische Chemie en Toegepaste Ecochemie. Samen met de Gentse sociale economie-organisaties Con Brio en Labeur onderzoekt hij de impact van tal van factoren op de gezondheid van gewassen gekweekt via Gentse stadslandbouw.
De Standaard-Journalist en moderator Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé.
Links
- Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren)
- Stujardin (Stadslandbouw in Gent)
- Plant & Cité (Stadslandbouw in Frankrijk)
- Fairfestival (zondag 8 september op DOK)
- Hoe gezond is stadslandbouw in Gent? (gentblogt)
- Op termijn 400 nieuwe volkstuinen (vtm)
- Minimoestuin voor beginners: zuinig en gezond (De Standaard)
- Con Brio (Schoonmaak op mensenmaat)
- Labeur (Eco-sociale onderneming)
Vorige edities in Gent