Scheidingen: scheiden doet lijden?!
Gent - 15 maart 2011
Onderwerp
Valentijn is nog maar net voorbij en het is alweer ‘dumptijd’. Dat beweert althans de Britse journalist en cijferverzamelaar David McCandless. Op basis van de statusupdates van 10.000 Facebookprofielen waar de woorden 'break up' of 'broken up' in voorkwamen, ontdekte hij dat maart en november zwarte maanden zijn als het over gebroken harten gaat. Waar of niet, het staat als een paal boven water dat een scheiding of relatiebreuk het leven van partners, ouders en kinderen ingrijpend verandert. Reden genoeg dus om het complexe thema van echtscheidingen en hoe het erna verder moet, met een wetenschappelijke bril te bekijken.
Maatschappelijke realiteit
Echtscheiding treft een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking. Jaarlijks worden meer dan 30.000 huwelijken ontbonden waarvan ruim de helft in Vlaanderen. Opmerkelijk is dat we binnen de Europese context tot de groep landen behoren waar het minst wordt gehuwd en het meest wordt gescheiden. Bij twee op drie echtscheidingen zijn kinderen betrokken zijn. Dat maakt dat jaarlijks ongeveer 35.000 kinderen in ons land een echtscheiding van hun ouders meemaken. Maar ook grootouders, familie, vrienden en nog diverse andere actoren worden in dit proces betrokken. Echtscheidingen laten zich voelen op allerlei terreinen van het dagelijks leven: ouderschap, partnerschap, sociaal netwerk, individueel welbevinden, huisvesting, tewerkstelling, enzovoort. Er is dus niet alleen een invloed op het leven van individuen en gezinnen maar ook een impact op de ruimere organisatie van de samenleving. In het wetenschapscafé komen de resultaten aan bod van een pas verschenen grootschalige studie naar deze maatschappelijke impact.
Scheiden anders bekeken
Scheiden is een stressvolle omwenteling. Scheidende partners moeten veel complexe beslissingen nemen die het verdere leven van henzelf en hun kinderen beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat het ouderconflict voor kinderen erger is dan de scheiding zelf. Dat is goed nieuws want ouders kunnen het scheidingsproces sturen. Hoe scheidende ouders hun levenskwaliteit en die van hun kinderen kunnen beïnvloeden is één van de vragen die we in dit wetenschapscafé zullen behandelen.
Enkele vragen
- Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een scheiding?
- Verschillen ongehuwd samenwonenden en gehuwden in hun opvattingen over relaties?
- Wat helpt partners tijdens een scheidingsproces en wat niet?
- Hoe ervaren kinderen een scheiding en wat is er voor hen belangrijk?
- Is co-ouderschap een goede aanpak voor hun welbevinden?
- Hoe zit het met de maatschappelijke positie van de alleenstaande ouder?
- Zijn er minder vechtscheidingen nu de schuldvraag verdwenen is uit de rechtspraak rond echtscheidingen?
Gasten
Socioloog Prof. dr. Piet Bracke
Piet Bracke is gezins- en gezondheidssocioloog aan de vakgroep Sociologie van de Universiteit Gent en is lid van de onderzoeksgroep Hedera (Health & Demographic Research). Hij publiceert onder meer over gender, mentale gezondheid, psychisch welbevinden, zorggebruik en de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg. Hij is betrokken in het grootschalig onderzoeksproject ‘Scheiding in Vlaanderen’ dat diverse aspecten van relatiestabiliteit en relatieontbinding onderzocht met het oog op het formuleren van een onderbouwd gezinsbeleid.
Psychologe Prof. dr. Ann Buysse
Ann Buysse is eveneens verbonden aan de Universiteit Gent, waar ze de onderzoeksgroep Relatie- en Gezinsstudies leidt. Deze groep verricht zowel fundamenteel als toegepast onderzoek op het gebied van de relatiepsychologie en -pathologie, als ondersteuning voor de relatietherapie. Ann is hoofdpromotor van het IPOS scheidingsonderzoek dat kennis genereert om de levenskwaliteit van gezinnen in een scheidingssituatie en na een scheiding te verbeteren.
Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."
Links
- Het IPOS scheidingsonderzoek van de UGent i.s.m. de K.U.Leuven focust op het scheidingsproces. Ouders, kinderen en scheidingsdeskundigen werden bevraagd. Resultaten vind je op de website.
- Het grootschalig onderzoeksproject Scheiding in Vlaanderen waaraan meerdere Vlaamse universiteiten meewerken, stelt zich tot doel inzicht te verwerven in de echtscheidingsproblematiek in Vlaanderen als fundament voor een onderbouwd gezinsbeleid.
- Tweehuizen bekijkt een echtscheiding vanuit het perspectief van het kind en tracht ouders inspiratie te geven om het scheidingsproces bij hun kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
- Onze wegen scheiden van de Orde van Vlaamse Balies maakt je wegwijs in de Belgische wetgeving inzake echtscheiding voor gehuwden, wettelijke en feitelijk samenwonenden. Herwerkt in oktober 2010.
- Tweehuizen en Scheiding in Vlaanderen bieden talrijke interessante linken over juridische en financiële aspecten, welzijn van kinderen en jongeren, bemiddeling, belangenorganisaties, etc
- Interactieve animatie van Tweehuizen om kinderen op een laagdrempelige manier te informeren en te leren omgaan met een scheiding.
Vorige edities in Gent