Psychologie en maatschappij: waar eindigt normaal gedrag?

Gent - 20 Oktober 2009

Onderwerp

Er zijn verschillende vormen van normoverschrijdend gedrag. Het kan gaan van onaangenaam gedrag zoals te luid praten op een openbare plaats tot onwettig gedrag zoals het doden van iemand. Bij personen die het gevoel hebben de lichtknop eerst driemaal te moeten aanraken alvorens de kamer te mogen verlaten, spreekt men ook van normoverschrijdend gedrag.

Psychologie versus maatschappij

Een belangrijk onderscheid dat gemaakt moet worden is dit tussen het psychologisch taxeren van gedrag en het sociaal-maatschappelijk labelen ervan. Agressief gedrag bijvoorbeeld kan psychologisch gezien normoverschrijdend zijn wanneer het de persoon belet om nog zijn dagelijkse bezigheden uit te voeren. Maatschappelijk gezien is er geen norm overschreden. Dit gebeurt wel wanneer het agressief gedrag uitmondt in vandalisme en/of het zich richt op andere personen.

Moeilijke normen

Er bestaan verschillende manier om gedrag psychologisch te normeren en er zijn veel manieren om om te gaan met personen die buiten de normaliteit vallen. Maatschappelijk normen zijn vaak duidelijker: ze liggen vervat in regels en wetten. Maar ook daar is het niet steeds eenduidig vast te stellen of het om crimineel gedrag gaat dan wel om psychologisch probleemgedrag. Stof genoeg dus om het eerste café van dit seizoen mee te vullen!

Enkele vragen

Gasten

Criminoloog Christophe Busch

Christophe Busch is afgestudeerd als criminoloog aan de UGent en werkt nu in de forensisch psychiatrische unit van het P.C. Sint-Jan-Baptist waar geïnterneerden worden begeleid. De dienst richt zich vooral op personen met psychotische stoornissen en mensen met persoonlijkheidsstoornissen.

Lector Psychiatrische verpleegkunde Stefaan De Smet

Stefaan De Smet is lector verpleegkunde aan de Hogeschool Gent, departement Gezondheidszorg Vesalius in het vakgebied van de psychiatrische verpleegkunde. Hij is medewerker in een wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van geïnterneerden in forensisch psychiatrische contexten en hij verricht daarnaast ook onderzoek naar de kwaliteit van leven van oudere geïnterneerde patiënten.

Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: