Pijn!
Gent - 13 november 2012
Onderwerp
We hebben allemaal wel eens pijn. En gelukkig maar, want pijn is een signaal dat er iets mis is. Dankzij pijn kunnen we adequaat reageren op bedreigingen voor ons lichaam: we trekken onze hand weg van een gloeiende kachel en we halen een splinter uit onze voet. Maar wat is pijn precies?
Volgens Descartes was pijn enkel het gevolg van een directe link tussen onze huid en onze hersenen. Ondertussen weten we dat dit niet klopt. Pijn heeft ook een emotionele en sociale dimensie. Iedereen ervaart pijn anders. Sommige mensen houden van pijn, anderen zijn er echt bang voor. Hoe komt dit eigenlijk?
In dit Wetenschapscafé rond 'PIJN!' gaan we op zoek naar een antwoord op deze vragen. Samen met een arts (professor Jacques Devulder) en een psycholoog (professor Geert Crombez) discussieren we over alle aspecten van pijn: de medische, farmacologische, emotionele, sociale, ... En zoals altijd is er natuurlijk ruimte voor jullie vragen!
Enkele vragen
- Wat is pijn?
- Waarom kunnen sommige mensen beter tegen pijn dan andere?
- Is pijn altijd een signaal dat er iets mis is?
- Wat is fantoompijn?
- Hoe wordt pijn emotioneel en psychologisch beïnvloed?
- Hoe ga je best om met pijn?
- Hoe werken pijnstillers precies?
- Hoe wordt pijn gemeten?
- Ervaren alle levende wezens pijn?
- Wanneer spreken we van chronische pijn?
- Wat is de link tussen pijn en stress?
- Waarom ervaart iedereen pijn anders?
- Hoe werken placebo's?
Gasten
Pijnarts Jacques Devulder
Jacques Devulder is diensthoofd van de pijnkliniek van het Universitair Ziekenhuis in Gent. Hij is als hoofddocent verbonden aan de Vakgroep Anesthesiologie en geeft les rond pijn aan artsen, kinesisten, en tandartsen. Hij zal op het Wetenschapscafé vooral de medische kant van pijn belichten, zonder het multidisciplinaire aspect te vergeten.
Psycholoog Geert Crombez
Geert Crombez werkt aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, in de Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie. Daar verricht hij onder andere onderzoek naar cognitief-gedragsmatige factoren die chronische lichamelijke klachten zoals pijn en vermoeidheid in stand houden. Hij zorgt op het Wetenschapscafé voor een psychologische kijk op pijn.
De Standaard-journalist en moderator Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé.
Vorige edities in Gent