Op zoek naar de multiculturele samenleving
Gent - 24 april 2012
Onderwerp
In Vlaanderen vind je Turkse bakkerijen, Marokkaanse theehuizen, en Algerijnse nachtwinkels. Je gaat op reis om vreemde culturen te ontdekken en brengt ongekende spijs, drank, en muziek mee. Maar wat weet je écht over de Arabische migranten die naar België komen? Worden de fundamentele waarden en ideeën van andere culturen hier echt geaccepteerd, of enkel getolereerd?
Migratie is zou oud als de mensheid zelf. Dankzij migratiestromen is de Europese cultuur een bonte mengeling van verschillende invloeden geworden. Maar waarom lokken de migratiestromen dan toch zoveel discussie uit? Waarom wordt de mengeling van verschillende culturen soms als een verrijking en soms als een probleem ervaren? Waarom worden bepaalde ‘vreemde’ tradities in de Europese cultuur opgenomen, en andere niet?
Samen met professor Sami Zemni benaderen we de voor en -nadelen van onze multiculturele samenleving vanuit een politiek-sociologische invalshoek. Professor Zemni is islamdeskundige en schrijver van het boek “Het Islamdebat”. We gaan na op welke manier mensen met een verschillende culturele achtergrond kunnen samenleven, en welke rol religieuze overtuigingen en de media in dit alles spelen.
Enkele vragen
- Multiculturele samenleving: ervaringen of aanvaringen?
- Vanuit welke invalshoeken kan de multiculturele samenleving van vandaag benaderd worden?
- Is een multiculturele samenleving steeds succesvol, of kent ze veel problemen?
- Wat is de ‘Clash of civilisations’?
- Wat betekent de multiculturele samenleving voor de job- en huizenmarkt?
- Hoe ervaren nieuwe Belgen de inburgeringscursussen?
- Welke “nieuwe” tradities zorgen voor een verrijking van onze samenleving?
Gasten
Islamdeskundige Sami Zemni
Sami Zemni is islamdeskundige en schrijver van het boek “Het Islamdebat”. Hij is als professor verbonden aan de vakgroep Studie van de Derde Wereld van de Universiteit Gent. Hij zal de voor- en nadelen van een multiculturele samenleving vanuit een politiek-sociologische invalshoek benaderen.
De Standaard-journalist en moderator
Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."
Links
- Ook nieuwe Belgen zijn fier op Gent, de stad met postcode 9000. In dit aanstekelijke nummer (met interessante clip) bezingt Fatih wat Gent voor hem betekent. Zie het filmpje
- TURQUAZE, een film van Kadir Balci. Nadat ze hun vader hebben begraven in Istanbul, keren Timur (28) en zijn twee broers, Ediz (36) en Bora (16), terug naar Gent. Hun moeder blijft achter in Istanbul. De drie broers hervatten hun leven maar moeten op zoek naar een nieuw evenwicht. Bekijk hier de trailer.
Vorige edities in Gent