Omgaan met andersdenkendenEen andere mening. Wat nu?
Gent - 4 februari 2025
Hoe praat je met iemand die een heel andere mening heeft? Of het nu gaat over een pittig gesprek met je vrienden, extreme meningen in je klas, een complottheorie op sociale media of een moeilijk gesprek op het werk, omgaan met andersdenkenden is vandaag de dag een uitdaging.
Tijdens dit wetenschapscafé geven onze onderzoekers je inzichten en tips hoe je zonder frustratie in gesprek blijft gaan met mensen die anders denken. Iedereen welkom op deze rustige en constructieve avond ;-)
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- Wat betekent het om kritisch te zijn?
- Hoe werkt ons brein als we informatie interpreteren?
- Waarom is het zo moeilijk om iemand te overtuigen als de feiten duidelijk zijn?
- Wat kunnen we doen tegen vooroordelen die ons onbewust beïnvloeden?
- Welke gesprekstechnieken helpen om te praten met iemand met een andere mening?
- Welke (communicatieve) vaardigheden heb je nodig om genuanceerd in onze complexe wereld te leven? Hoe geef je (als leerkracht) deze vaardigheden door aan jongeren?
- Moet je altijd kritisch zijn?
Gasten
Johanna Snoeck
Johanna Snoeck is onderzoeker en docent aan de Verkorte lerarenopleiding secundair onderwijs en Postgraduaat Diverssensitief werken, communiceren en leiden van Arteveldehogeschool. In de internationale Erasmus+projecten DeFacto, dBias, InTACT en DECIDE ontwikkelde ze praktisch lesmateriaal dat zich richt op: (1) het begrijpen waarom ons brein zo vatbaar is voor misleiding, (2) het kritisch bewustmaken van leerlingen en leerkrachten en (3) het bevorderen van hun mediawijsheid zodat zij met impact kunnen reageren op polariserende uitspraken en hun leerlingen hierin versterken.
Edward De Vooght
Hoe taal een wereld maakt en kraakt; is dat geen fascinerende kijk op menselijk gedrag en communicatie? Edward De Vooght doctoreerde in communicatie, taal en overtuiging in de politiek wat hij verbindt met kritisch denken over nieuws en wetenschap. Als onderzoeker bij het expertisenetwerk Communicatie, Media en Design aan Arteveldehogeschool en gastprofessor aan de UGent werkt hij rond jongeren en kritisch denken. Hij gaf al talloze coachingsessies presentatie- en pitchtechnieken aan studenten, wetenschappers en bedrijven. Een entertainende spreker en een sommelier in het weekend met een zwakte voor cool jazz.
Moderator
Emma Vanpaemel
Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Interessant lees- en luistervoer
- Podcast Buiten de krijtlijnen: De leraar denkt ... over vooroordelen
- Expo GUM: Wonderkamer van de waarheid
- Onderzoek TITAN: Fighting disinformation with critical thinking and AI
- Onderzoek dBias: Wat kunnen we doen aan impliciete vooroordelen die ons misleiden?
- Onderzoek De Facto: Waarom geloven we nepnieuws? Voor leerkrachten
- Onderzoek InTACT: Hoe omgaan met complottheorieën in de klas? Voor leerkrachten
- Boek Daniel Kahneman: Ons feilbare denken. Thinking fast and slow.
- Boek Daniel Kahneman: Ruis: waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen, en hoe we dat kunnen voorkomen
- Documentaire John Berger - Way of seeing. Over kunst uit 1972 die haarfijn uitlegt hoe perspectief alles bepaalt.
- Boek Kenneth Burke (1966): Language as a Symbolic Action.
- Boek Johan Farkas en Jannick Schou (2019): Post-truth, fake news and democracy: Mapping the politics of falsehood.
Praktisch
Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 4 februari in eetcafé Toreke in Gent, van 19.45 uur tot 21.30 uur.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Wil je graag vooraf eten in Eetcafé Toreke? Dat kan! Er is pasta (bolognaise/veggie) te verkrijgen aan de bar tussen 18.00 en 19.30 uur.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Aanwezigheidsattest
Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.
Vorige edities in Gent