Mindfulness: (hoe) werkt het?
Gent - 19 Oktober 2010
Onderwerp
indfulness staat de laatste jaren enorm in de belangstelling. Het is de westerse variant van een boeddhistische meditatietechniek. De basis is het trainen van aandacht. Doel is om zich op een niet-reactieve manier bewust te zijn van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment. Mindfulness wordt gekenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen.
Werkzaamheid
Beoefenaars stellen dat het door mindfulness te beoefenen mogelijk wordt de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen. Door het bewust worden en loslaten van automatismen en oordelen, kan innerlijke kalmte en rust bereikt worden.
Mindfulness zou welzijn en gezondheid bevorderen. Het zou helpen bij de aanpak van stress, langdurige pijn, angst en depressie. Mindfulness wordt ook ingezet in het bedrijfsleven. Na het volgen van een training zou de authenticiteit en bevlogenheid significant toenemen en de kans op burnout verkleinen. Er bestaan ook mindfulness-trainingen voor kinderen. Deze zouden hen een houvast bieden in een wereld die steeds complexer en veeleisender wordt. Sinds zijn er zelfs cursussen en boeken ‘mindful eten’ op de markt.
Wetenschappelijk onderzoek
Er wordt heel wat wetenschappelijk onderzoek gevoerd naar mindfulness, ook in Vlaanderen. Bedoeling is te weten te komen wat de effecten van deze vorm van aandachtstraining zijn op de hersenen, de verwerking van emoties en op het immuunsysteem.
Vragen
- Wat is mindfulness (niet)?
- Waarom is het zo populair?
- Kunnen we spreken van een hype?
- Helpt mindfulness bij de aanpak van stress, langdurige pijn, angst en depressie?
- Wat is het werkingsmechanisme?
- Wat toont wetenschappelijk onderzoek aan?
Gasten
Psychotherapeut Björn Prins
Björn Prins is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Na een intensieve trainingsperiode in mindfulness startte hij in 2005 zelf met het aanbieden van mindfulnesstrainingen. Dit resulteerde in 2006 tot het oprichten van Institute for Training of Attention and Mindfulness (ITAM) en al snel volgde de samenwerking met de Arteveldehogeschool voor de eerste officiële postgraduaatsopleiding tot Mindfulnesstrainer.
Psycholoog Rudi De Raedt
Prof. Dr. Rudi De Raedt is verbonden aan de Vakgroep Experimenteel-klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar depressie.
Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer
Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."
Links
- In het magazine van de Universiteit Gent verscheen in 2010 het artikel ‘Mindfulness wetenschappelijk benaderd. De kracht van onze innerlijke balans’. Je leest er welk onderzoek naar mindfulness er momenteel wordt gevoerd aan de Universiteit Gent.
- Aan de Arteveldehogeschool kan je het Postgraduaat Mindfulness volgen. Het is ontstaan uit een nauwe samenwerking met het Instituut voor Training van Aandacht en Meditatie (ITAM).
- levenindemaalstroom.be: website van Edel Maex. Hij introduceerde mindfulness in Vlaanderen. Hij is psychiater en geeft al jaren mindfulnesstraining. Hij is auteur van het populaire boek ‘In de maalstroom van je leven’ (Lannoo, 2006).
- aandacht.be: website van het Instituut voor Aandacht en Mindfulness dat David Dewulf oprichtte.
- Institute for Training of Attention and Mindfulness. In het onderdeel ‘Downloads’ kan je gratis een aantal minfulnessoefeningen downloaden. Er worden ook tal van cursussen aangekondigd, waaronder bijvoorbeeld ‘Mindful eating’.
- Weergave van een mindfulnesstraining die Jon Kabat-Zin, grondlegger van het ‘Mindfulness Based Stress Reduction Program’, verzorgde bij Google.
Vorige edities in Gent