Liever interactiever?! Over jongeren en media
Gent - 7 februari 2017
Onderwerp
Onze gasten laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetenschapscafe) graag meedenken over jongeren en media in een wetenschappelijke context.
Enkele vragen:
- Hoe ziet het mediagebruik van kinderen en jongeren eruit? Moeten ouders, opvoeders en leerkrachten zich zorgen maken?
- Is het nodig dat ouders het onlinegedrag van hun kinderen volgen? Op welke manier?
- Verandert het vermogen tot leren door het veelvuldig gebruik van het internet? Is een schooltaak voor hen gewoon knip- en plakwerk? Is kennis voor hen iets wat je op google opzoekt? En wat is het verband tussen sociale media en schoolresultaten?
- Wat denken jongeren zelf over fenomenen zoals 'sexting' (= het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten via mobiele telefoons?) en 'phubben' (=constant op je je gsm bezig zijn waar anderen bij zijn)?
- Hoe zal het mediagebruik van kinderen en jongeren in de toekomst veranderen?
Gasten
Pedro De Bruyckere
Pedro De Bruyckere (@thebandb) is pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool. Hij schreef onder meer ‘Is het nu generatie X, Y of Einstein’, ‘Ik was 10 in 2015’ en ‘De jeugd is tegenwoordig’. Zijn werk is internationaal bekend en in meerdere talen uitgegeven. Hij verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren.
Katrien Vanhove
Katrien Vanhove (@KatrienVanhove) studeerde politieke en sociale wetenschappen. Ze werkt reeds een hele loopbaan in de jeugdsector. Sinds anderhalf jaar is ze algemeen coördinator van Mediaraven waar kinderen, jongeren, het jeugdwerk en digitale media met elkaar verbonden worden.
Tina De Gendt (moderator)
Tina De Gendt (http://tinadegendt.blogspot.be/ is freelance journalist en historica. Ze schrijft ondermeer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid.
Praktisch
- Waar? Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent.
- Wanneer? Dinsdag 7 februari 2017 om 19u45
- Inschrijven? Niet nodig! Gratis toegang.
Links
- Het Apestaartjaren-onderzoek is een tweejaarlijkse bevraging door LINC, Mediaraven en de onderzoeksgroep MICT van de Universtiteit Gent. Centraal staat het online gedrag van kinderen en jongeren.
- 'X, Y of Einstein?' is de blog van Pedro De Bruyckere over onderwijs, jongeren, cultuur en media.
Vorige edities in Gent