KlimaatveranderingWordt het te warm onder onze voeten?

Gent - 21 april 2015

Luister via streaming naar de opname van dit café door Urgent FM of download als podcast (.mp3, 86 Mb - gebruik rechtermuistoets om op te slaan). Bij de opname hoort ook een reeks afbeeldingen (pdf) die tijdens het wetenschapscafé getoond werden.

Onderwerp

Hoe weten we dat de Aarde opwarmt? Hoe komen voorspellingen van de temperatuur tot 2100 tot stand? Welke mechanismen dragen bij tot de opwarming? Welke werken net tegen?

Klopt het dat een globale opwarming van de Aarde tot meer extreem weer zou leiden? En hoe komt dat dan? Welke andere effecten heeft de klimaatverandering? Zal de zeespiegel overal even veel stijgen? Is geo-engineering een goed idee?

Het zijn maar enkele van de vragen die aan bod komen in het laatste wetenschapscafé in Gent van dit academiejaar. Twee Gents-Brusselse klimaatonderzoekers zorgen voor antwoorden en maken de herberg warm (!) voor de fascinerende manier waarop klimaten vorm krijgen.

Gasten

Rozemien De Troch

Rozemien De Troch pikte haar fascinatie voor weer en klimaat op tijdens haar studies Geografie aan de VUB. Na haar postgraduaat Weather and climate modelling aan de UGent ging ze aan de slag bij het KMI. Daar bereidt ze momenteel een doctoraat voor over de impact van klimaatverandering gebaseerd op Belgische klimaatscenario's.

Harry Zekollari

Harry Zekollari groeide op aan de rand van de Alpen en hield er een blijvende liefde voor bergen en gletsjers aan over. Voor zijn doctoraat aan de VUB bestudeert hij enkele gletsjers (en de afsmelting ervan) met een 3D ijsvloeimodel. Hij houdt ervan om ook niet-wetenschappers met zijn werk te laten kennismaken.

Praktisch


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: