Kernenergie: in de balans
Gent - 13 april 2010
Onderwerp
Veel mensen hebben een uitgesproken mening over kernenergie. Weinigen hebben al eens grondig alle voor- en nadelen tegenover elkaar afgewogen. Men is bvb. voor omdat men geen alternatieven ziet. Of men is tegen omdat het schadelijk is voor het milieu en/of omdat het gevaarlijk is (cf. Tsjernobyl). Maar wat is er net schadelijk aan kernenergie en in welke mate? En als we ons energieverbruik willen behouden, kunnen we dan wel zonder kernenergie?
Kernenergie, al eens goed over nagedacht?
Het energievraagstuk is niet simpel. De vraag naar energie blijft stijgen, de fossiele brandstofvoorraden raken uitgeput en de strijd tegen de opwarming van de aarde wordt steeds dringender. Natuurlijk moeten we zuiniger met energie omgaan. En natuurlijk moeten we de hernieuwbare energiebronnen maximaal benutten. Die leveren nu iets meer dan 5% van onze elektriciteit. Als enige bron zullen ze waarschijnlijk nooit volstaan. Er is ook nog kernenergie. Die garandeert een stabiele elektriciteitsproductie en zorgt ervoor dat we per jaar 30 miljoen ton minder CO2 uitstoten. Maar wie kernenergie zegt, zegt kernafval. En dat is een serieuze zorg voor de toekomst, vele generaties lang. Een moeilijk dilemma…
Maatschappelijke discussie
Kernenergie produceert op dit moment 55% van de elektriciteit die in België wordt verbruikt. Iedereen is dus betrokken partij. Kernenergie is ook terug op de politieke agenda. Eind jaren ’80 leek de energiebron definitief afgeschreven na ongelukken in Harrisburg, VS (1979) en Tsjernobyl, Wit-Rusland (1986). Nu zorgt het klimaatprobleem voor een terugkeer van de discussie. Bij verbranding van kolen en gas komen veel broeikasgassen vrij die zorgen voor een opwarming van het klimaat. Bij kernenergie heb je die uitstoot niet. Maar kernenergie staat niet voor niets ter discussie. Bij een ongeluk in een kerncentrale kan radioactiviteit vrijkomen, waarbij de omgeving voor jaren besmet raakt. Zal de productie van kernwapens gestimuleerd worden door een toenemend aantal kerncentrales? Hoe moeten we de voor- en nadelen nu afwegen ten opzichte van elkaar? Je komt het te weten in dit wetenschapscafé!
Enkele vragen
- Hoe wordt kernenergie geproduceerd?
- Is ze echt zo milieuvriendelijk als ze op het eerste zicht lijkt?
- Hoe duur is kernenergie eigenlijk?
- Kunnen we nog zonder?
- Zijn kerncentrales nog steeds zo onveilig als toen in Tsjernobyl?
- Wat zijn de risico’s?
- Kan je in een kerncentrale ook kernwapens maken?
Gasten
Econoom Prof. dr. Johan Albrecht
Johan Albrecht is niet alleen professor milieu- en energiebeleid aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (UGent) maar ook senior fellow van de onafhankelijke denktank Itinera Institute, columnist bij De Tijd, en permanent lid van de Commissie Energie 2003 in opdracht van de federale minister.
Filosoof Prof. dr. Jean Paul Van Bendegem
Jean Paul Van Bendegem is wiskundige en filosoof, en op het ogenblik als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB en deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent.
Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer
Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."
Links
- Nuclear forum, een zeer informatieve website, die zowel de voor- als nadelen van kernenergie belicht.
- Studiecentrum voor Kernergie in Mol, één van de grootste onderzoekscentra in België.
- NIRAS: de overheidsinstelling NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) houdt zich bezig met het beheer van radioactief afval, en biedt hierover ook informatie aan op haar website.
- Greenpeace over kernenergie en kernwapens
- Science in seconds - Bekijk hier hoe een kerncentrale werkt.
- Zwemmen in het koelwater van een reactor? Zij doen het!
- Animatie die toont wat er binnenin een reactor gebeurt
Vorige edities in Gent