Kan het wat zachter?Over lawaai & gezondheid
Gent - 11 Oktober 2016
Onderwerp
Kan het wat zachter? Over lawaai & gezondheid
Enkele vraagjes
-
Hoe gevaarlijk is geluidsoverlast? Welke zijn de voornaamste gezondheidsproblemen?
-
Kunnen we ‘wennen’ aan het lawaai van een autosnelweg, spoorlijn, of windmolen naast de deur?
-
Waar is het nog stil in onze 24-uurs maatschappij? In hoeverre hebben wij (en onze hersenen) nood aan stilte? En hoe reageren we op totale stilte?
-
Waar eindigt 'geluid’ en begint ‘lawaai’? Welke geluiden bezorgen ons meest stress?
-
Hoe gebeurt onderzoek naar lawaaioverlast?
-
Wat is urban sound planning? En wat doen sound designers?
Gasten
Dick Botteldooren
Dick Botteldooren is hoogleraar akoestiek aan de Universiteit Gent. Hij leidt de Acoustics Research groep en geeft een breed scala aan lessen rond geluid en computationele methoden. Dick Botteldooren doet onderzoek rond akoestische modellering, noise modelling, computationele intelligentie, het modelleren van de perceptie van omgevingsgeluid, de gezondheidseffecten van geluid, biomonitoring, urban sound planning, soundscapes, etc... Op basis van zijn ervaring is hij ook adviseur van nationale en internationale gezondheidsraden beleidsmakers.
Dirk Avonts
Dirk Avonts is gastprofessor aan de Universiteit Gent en verbonden aan de faculteit geneeskunde, vakgroep huisartsgeneeskunde. Hij zetelt ook in de OCMW-raad van de stad Antwerpen. Sinds meer dan 10 jaar heeft hij een speciale interesse voor de impact van verkeer op de gezondheid, en werkt hij als geëngageerd vrijwilliger bij de actiegroep Ademloos. Dirk Avonts coördineerde en superviseerde ook de Ringlandstudie over de invloed van een overkapping van de Ring in Antwerpen op de gezondheid van de omwonenden.
Tina De Gendt (moderator)
Tina De Gendt is freelance journalist en historica. Ze schrijft ondermeer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid. Voor het november-nummer van Psychologies schreef ze het dossier over burn-out.
Praktisch
- Waar? Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent.
- Wanneer? Dinsdag 11 oktober 2016 om 19u45
- Inschrijven? Niet nodig! Gratis toegang.
Verslag van de avond
Lees onze twitterverslag via @Wetenschapscafe en bekijk het visueel verslag van onze tekenaar Koen Van den Eeckhout (Baryon)
Vorige edities in Gent