HoofdpijnKopzorgen over migraine
Gent - 6 februari 2024
In een wereld waar stress, schermtijd en hectische levensstijlen de norm zijn, treft hoofdpijn één op zes mensen in België. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn en migraine, die een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van miljoenen mensen wereldwijd. In dit wetenschapscafé laten we twee onderzoekers aan het woord, die vanuit hun expertise dieper ingaan op hoofdpijnaandoeningen.
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn?
- Welke soorten hoofdpijn bestaan er en hoe worden ze behandeld?
- Wat zijn de symptomen van migraine en hoe kan het worden voorkomen?
- Helpt het om levensstijl aan te passen om hoofdpijn te voorkomen? En waar moet ik dan vooral op inzetten?
- Wat zijn de nieuwste medische en technologische ontwikkelingen in de behandeling van hoofdpijn?
- Hoe kan technologie artsen ondersteunen in het begrijpen en behandelen van hoofdpijn?
- Wat kunnen wearables en apps betekenen voor mensen met hoofdpijnaandoeningen?
- Hoe helpen AI-modellen bij het vinden van meer effectieve behandelingen?
Gasten
Sofie Van Hoecke
Prof. Sofie Van Hoecke is verbonden aan de Universiteit Gent. Ze is gespecialiseerd in semantische intelligentie bij IDLab. Haar onderzoek richt zich op de integratie van machine learning en semantische technologieën, toegepast in de gezondheidszorg. Na haar studies in de informatica voltooide ze een doctoraat in computerwetenschappen, met als onderwerp Efficiënt servicemanagement in de gezondheidszorg. Na haar werk als postdoctoraal onderzoeksingenieur werd ze docent en coördinator van ICT-onderzoek aan de Hogeschool West-Vlaanderen.
Nicolas Vandenbussche
Dr. Nicolas Vandenbussche is neuroloog verbonden aan de dienst Neurologie van het UZ Gent. Zijn klinisch-academische specialisatie situeert zich in het domein van de primaire en secundaire hoofdpijnaandoeningen. Na zijn assistentschap neurologie trok hij in 2017 voor 15 maanden naar King’s College University Londen voor een fellowship in hoofdpijnaandoeningen onder supervisie van Prof. Peter Goadsby. Naast de klinische praktijk onderzoekt Dr. Vandenbussche nieuwe digitale en technologische oplossingen voor de diagnostiek en opvolging van hoofdpijnaandoeningen.
Moderator
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur en nieuwscoördinator bij Eos Wetenschap.
Interessant lees- en luistervoer
- Filmpje 'Univeristeit van Nederland' - Hoe ontstaat migraine - Neuroloog Gisela Terwindt (LUMC) legt uit wat eenheftige migraineaanval precies veroorzaakt.
- Artikel EOS - Patiënten met migraine of clusterhoofdpijn voelen zich vaak onbegrepen
- Artikel VRT NWS - Bonkt het in je hoofd? Je bent niet alleen, 1 op 6 mensen heeft vandaag hoofdpijn
- Podcast - De impact van migraine - Wat is de impact van migraine op het dagelijks leven? Daarover praat Annemiek met Domino Determann, zelf patiënte en vertegenwoordiger van Hoofdpijnnet en Jennifer Trouerbach, hoofdpijnverpleegkundige van het Leidse Hoofdpijn Centrum in het LUMC).
- Boek - Kop op. Leven met migraine. Laat Migraine je leven niet overnemen - Boek waar Evy Gruyaert in gesprek gaat met neuroloog Koen Paemeleire zn psychiater Dirk Van de Abbeele over hoofdpijnaandoeningen.
- Artikel COMON - Artificiële intelligentie geeft artsen superkrachten - Sofie Van Hoecke aan het woord over hoe we dankzij technologie meer inzicht krijgen in migraine en andere ziektes.
Praktisch
Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 6 februari in eetcafé Toreke in Gent, van 19.45 uur tot 21.30 uur.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Wil je graag vooraf eten in Eetcafé Toreke? Dat kan! Er is pasta (bolognaise/veggie) te verkrijgen aan de bar tussen 18.00 en 19.30 uur.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Aanwezigheidsattest
Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.
Vorige edities in Gent