Hollywood redt de wereld!Over wetenschap in rampenfilms
Gent - 18 Oktober 2016
Onderwerp
Speciale editie ter gelegenheid van Film Fest Gent
Wetenschap op het filmfestival? Dat kan! Op deze 43e editie van het filmfestival, van 11 tot 21 oktober 2016, wordt een uniek, verdiepend programma aangeboden met o.a. Film Fest UGent colleges... en een speciale editie van ons wetenschapscafé! Op dit café laten twee onderzoekers, elk vanuit hun expertise, op een toegankelijke wijze licht schijnen op de waarheidsgetrouwheid van rampenfilms. De sprekers zullen ter illustratie ‘The Wave’ aanhalen, een Noorse film van Roar Uthaug die wordt vertoond in de Nordic Cinema-sectie.
Vraagjes
- Hoe wetenschappelijk correct zijn rampen in Hollywood films? En hoe geloofwaardig is het als de hoofdpersonages overleven?
- Hoe gebeurt onderzoek naar mogelijke natuurrampen in de echte wereld?
- Kunnen we het verloop en de gevolgen van een vulkaanuitbarsting, orkaan, overstroming, vloedgolf of meteorietinslag modelleren en voorspellen?
- Welke gegevens worden er gebruikt bij voorspellingen, en hoe worden die gegevens verzameld? (bv. satellieten, ...)
-
In films toveren de personages fantastische beelden en indrukwekkende resultaten op hun scherm met één druk op een knop. Maar hoelang duurt het 'in het echt' vooraleer zo'n model bruikbaar is? En hoe lang duurt het 'runnen' van een model?
-
Krijgen we meer rampen door de klimaatverandering?
-
Hoe (on)betrouwbaar zijn modelvoorspellingen? En wie maakt er gebruik van die voorspellingen? En waarom is het zo moeilijk om het weer te voorspellen?
Gasten
Jan Baetens
Jan M. Baetens is als doctor-assistent verbonden aan de Vakgroep Wiskundige Modellering, Statistiek en Bio-informatica van de Universiteit Gent. Daarnaast is hij als gastonderzoeker verbonden aan de Universiteit van São Paulo en is hij actief op het vlak van ontwikkelingssamenwerking en wetenschapspopularisering (http://www.biowiskundedagen.ugent.be/). Als bio-ingenieur heeft hij een gezonde interesse in het gebruik van wiskundige modellen voor het beschrijven van biologische en natuurlijke processen, zoals de interactie tussen levende organismen, de verspreiding van bosbranden en de groei van schimmels, dit om een antwoord te bieden op beleids- en beheervraagstukken.
Niko Verhoest
Niko Verhoest is hoofddocent verbonden aan de Vakgroep Bos- en Waterbeheer van de Universiteit Gent, waar hij diverse vakken met betrekking tot hydrologie en waterbeheer doceert. Zijn onderzoeksdomein omvat enerzijds stochastische hydrologie, met bijzondere aandacht voor extreme gebeurtenissen (zoals hevige neerslag, droogtes, of piekdebieten), en anderzijds het gebruik van satellietwaarnemingen om modelvoorspellingen bij te sturen. Hierbij worden wiskundige modellen en technieken gebruikt of ontwikkeld om de hydrologische processen te beschrijven of de onzekerheid op de voorspellingen te begroten.
Simon Demeulemeester - moderator
Simon Demeulemeester (@SDemeulemeester) begon als redacteur Politiek bij Knack.be, werd er vervolgens Chef Opinie en is sinds 2014 hoofdredacteur van de nieuwssite van het weekblad Knack.
Praktisch
- Waar? Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23 in Gent.
- Wanneer? Dinsdag 18 oktober 2016 om 19u45
- Inschrijven? Niet nodig! Gratis toegang.
Verslag van de avond
Lees onze twitterverslag via @Wetenschapscafe en bekijk het visueel verslag van onze tekenaar Koen Van den Eeckhout (Baryon)
Vorige edities in Gent