Fascinerende fungiDe verborgen wereld van zwammen en paddenstoelen
Gent - 15 november 2022
De meeste mensen kennen fungi vooral als populair beleg voor pizza’s. Hen wacht tijdens dit wetenschapscafé een avond vol verrassing en verwondering. Fungi, of zwammen in het Nederlands, vormen inderdaad champignons en andere paddenstoelen – sommigen toch – maar leiden ook daarnaast een buitengewoon fascinerend bestaan. Hoewel ze een paar honderd jaar geleden nog als planten geklasseerd werden, vormen ze een apart ‘rijk’ in de indeling van het leven, net zo verschillend van planten, als dieren van bacteriën. Ze overleven op de gekste plaatsen (diep onder de grond, in onze lichaamsholten, en zelfs in de ruimte), verteren de gekste dingen (hout, aardolie, …) en hebben geen twee, maar meerdere, soms wel honderden geslachten. Ze werken samen met bomen die ze verbinden met hun soortgenoten, om te communiceren, maar ook om voedingsstoffen uit te wisselen. Ze vormen partnerschappen met algen en bacteriën in de vorm van korstmossen: mini-ecosystemen die zelfs rotsen kunnen verteren en zo pionieren op plaatsen waar geen ander leven mogelijk is. Ze infecteren mieren om er zombies van te maken, doen ons voedsel bederven, strelen als truffels onze smaakpapillen en bieden onderdak aan kabouters. OK, dat laatste is gelogen, maar enkel dat laatste. Welkom in de wondere wereld der fungi!
Gasten
Mieke Verbeken
Als kind al was Mieke Verbeken gebiologeerd door alles wat in de natuur te ontdekken was. Toen ze over paddenstoelen in de bibliotheek maar weinig terug kon vinden, wakkerde dat haar interesse alleen maar aan. Nu leidt ze de onderzoeksgroep Mycologie (zwammenkunde) aan de Universiteit Gent.
Danny Haelewaters
Danny Haelewaters doctoreerde bij Mieke Verbeken, en doet nu onder meer onderzoek naar de evolutie van zwammen, waarbij hij ook moleculaire methoden (DNA-analyse) gebruikt.
Moderator
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.
Interessant lees- en luistervoer
- Podcast van Universiteit van Vlaanderen over het seksleven van zwammen, met Mieke Verbeken
- 'Verweven leven' van Merlin Sheldrake is een betoverend boek over het leven van zwammen. Poëtisch, filosofisch, geestesverruimend. Brick De Bois besprak het boek bij Interne keuken. Paul Verhaeghe vatte het boek samen.
- 'Op zoek naar de moederboom' van Suzanne Simard vertelt over de rol van zwammen als verbinders van bomen. Ook dit boek werd, door Geerdt Magiels, besproken in Interne keuken en door Paul Verhaeghe samengevat.
Praktisch
Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 15 november in eetcafé Toreke in Gent, van 19.45u tot 21.30u.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.
Vorige edities in Gent