DierproevenOnvermijdelijk of niet meer van deze tijd?

Gent - 13 september 2016

Onderwerp

Wetenschappelijk onderzoek en de dierproeven zijn altijd nauw verbonden geweest met elkaar. Zo weten we door proefdieronderzoek bv. meer over de bouw en de werking van organen, kregen we meer inzicht in verschillende ziektes en ontwikkelden we nieuwe medicijnen. Maar er zijn ook heel wat bezwaren gekoppeld aan proefdieronderzoek.

De meningen over dierproeven lopen sterk uiteen. Maar, waar we het wel over eens zijn, is dat er naar alternatieven moet worden gezocht. Het principe van de 3 V's (verminderen, verfijnen en vervangen) is een belangrijk basisgegeven voor al wie te maken heeft met proefdieren.

Onze gasten laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetenschapscafe) graag meedenken over het hoe en het waarom van dierproeven in een wetenschappelijke context.

 

Gasten

Katleen Hermans

Prof. Katleen Hermans is dierenarts, afgestudeerd aan de UGent in 1997. Sedert 2001 is zij docent aan de faculteit diergeneeskunde, in het vakgebied "bijzondere zoogdieren en proefdieren". Zij is verantwoordelijk voor de organisatie van de opleiding proefdierkunde aan de UGent. Katleen Hermans is voorzitter van de ethische commissie van de faculteiten diergeneeskunde en bioingenieurswetenschappen van de UGent. Tevens is zij lid van de Belgian Council for Laboratory Animal Science, een vereniging die zich tot doel stelt om de drie V's in het proefdiergebruik -Vervanging, Vermindering en Verfijning- te promoten. 

 

Peter Brouckaert

Prof. Peter Brouckaert is arts van opleiding, maar is sinds 30 jaar actief in onderzoek naar toepassingen van biotechnologie en moleculaire levenswetenschappen in de behandeling van ziekten. Hij doceert ook vakken in biomedische biotechnologie en in de maatschappelijke aspecten van biotechnologie. Hierin wordt ook gebruik gemaakt van genetisch gewijzigde muizen. Peter Brouckaert was oprichter en secretaris van de ethische commissie dierproeven aan de faculteit wetenschappen en het VIB, waarvan hij momenteel voorzitter is. Eveneens is hij betrokken in de ontwikkeling van het proefdierbeleid op universitair en interuniversitair vlak, waarbij gestreefd wordt naar een grotere transparantie en communicatie met de samenleving over de realiteit van dierproeven.

 

Mieke Dumont (moderator)

Mieke Dumont (@dumieke) is nieuwsanker bij Focus-WTV. Vijftien jaar lang was ze het gezicht van "Trefpunt" en het nieuws. Ze is een gedreven journaliste met feeling voor cultuur en politieke dossiers. Mieke Dumont is daarnaast deeltijds actief als gastdocente bij Howest. Wij kennen haar vooral als moderator waarbij ze op een rustige manier, maar met pittige vragen een sterk gesprek tot stand kan laten komen.

 

Praktisch

We zijn verhuisd! De wetenschapscafés Gent vinden vanf nu plaats in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent. De deuren gaan op dinsdag 13 september 2016 open vanaf 19u30. Zo ben je zeker op tijd om een drankje aan de bar te bestellen. In Eetcafé Toreke kan je op dinsdag enkel eten tijdens de lunch. 's Avonds kan je er wel een drankje bestellen.

Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

 

Intressante artikels, boeken en weetjes

Verslag van de avond

Lees onze twitterverslag via @Wetenschapscafe en bekijk het visueel verslag van onze tekenaar Pieter Torrez (Scigrades)

 

 

 

 


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: