De (on)zin van gevangenisstraf
Gent - 5 december 2017
Geen audio-opname beschikbaar.
Onderwerp
Onze gasten laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetenschapscafe) graag meedenken over het hoe en het waarom van de zin of onzin van gevangenisstraffen.
- Je hoort zoveel slechte verhalen over het leven in de gevangenis, kloppen die verhalen?
- Een gevangenis lijkt een heel archaïsch iets, waarom zijn die er nog? Zijn er geen alternatieven?
- Wat is het nut van gevangenisstraffen? Is een straf effectief?
- Hoe gaat een maatschappij om met delinquenten? En eens ze hun straf hebben uitgezeten?
- Komen mensen nu echt zo snel vrij?
- Op welke manier ‘herstellen’ mensen van een gevangenisstraf?
- Welk psychologisch en sociaal effect heeft een gevangenisstraf op een mens?
- Er is veel sprake van overvolle gevangenissen, zijn er gewoon effectief meer gevangenen t.o.v. vroeger?
- Kunnen we ex-gedetineerden re-integreren; en hoe doen we dat dan?
Gasten
Freya Vander Laenen
Prof. Freya Vander Laenen (vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal recht - Universiteit Gent) is master en doctor in de Criminologische wetenschappen, geaggregeerde in de Politieke en Sociale wetenschappen én maatschappelijk werker. Bovendien is ze lid van de onderzoeksgroep Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP). Ze is promotor van onderzoek rond drugbeleid (o.m. evaluatie van de drugbehandelingskamer en centrale aanmeldingspunten drugs, overheidsuitgaven drugbeleid en sociale kost van middelengebruik) en rond mensen met psychische problemen in contact met justitie (o.m. suïcide in detentie en internering). Ze geeft samen met Tom Vander Beken penologie (de leer van de straffen) aan studenten criminologie en rechten.
Tom Vander Beken
Prof. Tom Vander Beken (vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal recht - Universiteit Gent) is jurist en criminoloog met een doctoraat in de Rechten. Bovendien is hij lid van de onderzoeksgroep Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP). Hij voert onderzoek rond strafrechtsbedeling met een bijzondere focus op gevangenissen en mensen met psychische problemen in contact met justitie (o.m. internering). Hij geeft samen met Freya Vander Laenen penologie (de leer van de straffen) aan studenten criminologie en rechten.
Tina De Gendt (moderator)
Tina De Gendt is freelance journalist en historica. Ze schrijft ondermeer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid.
Praktisch
Het wetenschapscafés Gent vindt plaats in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent. De deuren gaan op dinsdag 5 december 2017 open vanaf 19u30. Zo ben je zeker op tijd om een drankje of een bordje tapas voor de kleine honger te bestellen. Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.
Intressante artikels, boeken en weetjes
- Filmsuggestie: Rectify (2013-2016)
- Seriesuggestie: The Shawshank Redemption (1994)
- Artikel: De gevangenissen zijn ziek (De Standaard - 20/10/2017)
- Artikel: In de gevangenis word je beter niet ziek (De Standaard - 18/10/2017)
Grafish verslag
Vorige edities in Gent