Bouwstenen voor een beter onderwijs
Gent - 2 mei 2023
Het Vlaamse onderwijs heeft het zwaar te verduren: een nijpend lerarentekort en dalende schoolresultaten overheersen de berichtgeving. De corona-leerachterstand en afgekeurde eindtermen maken de storm compleet.
Of is de storm niet zo groot als de media ons doen geloven? Zijn er hoopvolle oplossingen in zicht?
Tijd om de bouwstenen voor een beter onderwijs in kaart te brengen. Onze sprekers loodsen je doorheen uitdagingen en antwoorden in dit wetenschapscafé over de kwaliteit van ons onderwijs.
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- Op welke alarmsignalen zijn berichten over een dalend onderwijsniveau gebaseerd?
- Wat zijn de sterktes van het Vlaams onderwijs?
- Wie draagt allemaal bij tot een beter onderwijs? Is het een samenspel tussen politiek, schooldirecties, leerkrachten, ouders en leerlingen?
- Hoe evalueer je als leerkracht of schoolteam je eigen onderwijs? Vinden lesgevers zelf tijd en ondersteuning om te reflecteren over hoe het beter kan?
- In hoeverre zijn de uitdagingen voelbaar voor de leerlingen (en hun ouders)? Welke noden hebben zij?
- (Hoe) kunnen toetsen en data de kwaliteit van ons onderwijs ten goede komen? Wie verwerkt, interpreteert en gebruikt schooldata?
- Brachten het lerarentekort en de dalende onderwijskwaliteit inhoudelijke veranderingen teweeg in de lerarenopleiding?
- Hoe kan het beroep van leraar aantrekkelijker gemaakt worden?
Gasten
Sofie Michels
Sofie Michels is hoofd van de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs aan Arteveldehogeschool. Als onderzoeker ontwikkelde ze samen met haar team de tool Startkracht voor elke startende leerkracht. Dit instrument heeft als doel startende leerkrachten te ondersteunen en aan boord te houden.
Mieke De Latter
Mieke De Latter brengt als onderzoekster aan Arteveldehogeschool momenteel de datageletterdheid in het Vlaamse onderwijs in kaart met als doel te achterhalen welke factoren datagebruik in een schoolteam bevorderen of belemmeren. Daarnaast is ze één van de toetsontwikkelaars voor de Centrale Toetsen Nederlands voor het Steunpunt Centrale Toetsen in Onderwijs. Dit steunpunt ontwikkelt en test toetsen Nederlands en wiskunde en werd in het leven geroepen door de Vlaamse Regering om de onderwijskwaliteit te versterken.
Moderator
Emma Vanpaemel
Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Interessant lees- en luistervoer
- Onderzoeksproject - Schooldata meten, weten en de volgende stap vergeten?
- Onderzoeksproject - Startkracht! Krachtige webtool voor elke startende leerkracht
- Steunpunt Centrale Toetsen in Onderwijs
- Artikel Klasse - 9 meest gestelde vragen over de Vlaamse Toetsen
- Video - Hoe worden Vlaamse jongeren beter in wiskunde? - wiskundigbreingraven.be
- Video - Wijs wetenschapsonderwijs - wijswetenschapsonderwijs.be
- Artikel De Standaard - Geef ouders huiswerk (en verantwoordelijkheid)
- Artikel De Tijd - Lerarentekort is een symptoom van dalende onderwijskwaliteit
- Project Vlaamse Overheid - Lesgeven is alles geven
Praktisch
Dinsdag 2 mei van 19.45 uur tot 21.30 uur in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebookevent.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Aanwezigheidsattest
Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.
Vorige edities in Gent