BomenVan blad tot bos

Gent - 3 Oktober 2023

Dat bomen belangrijk voor ons zijn weet iedereen. Maar weet jij ook waar bomen vandaan komen? Hoe bomen zich aanpassen aan veranderende omstandigheden? Of ze een zenuwstelsel hebben? Hormonen? En of ze misschien ook communiceren met soortgenoten? Weet je waarom er naald- en loofbomen bestaan? Hoe hoog een boom kan worden, en waarom hoger niet mogelijk is? Waar hun kleuren vandaan komen?

Na dit wetenschapscafé is het antwoord 'ja'!

Gasten

Kris Verheyen studeerde bos- en natuurbeheer en staat sinds 2004 aan het hoofd van het Forest and Nature Lab aan de Universiteit Gent. Hij doet onderzoek naar de impact van klimaatverandering op ecosystemen, het belang van biodiversiteit voor ecosystemen, en naar de beste manieren om ecosystemen te beheren. Zijn labo haalde de laatste jaren verschillende prestigieuze Europese beurzen binnen, een indicator voor de kwaliteit van hun onderzoek. Recent publiceerden ze over het grote belang van kleine bossen.

Kathy Steppe is sinds 2008 professor aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent waar ze het laboratorium ‘Plant Ecology’ leidt. Ze bestudeert hoe bomen en andere planten ‘werken’ en hoe die werking afhankelijk is van de omgeving (ecofysiologie). Daarvoor doet ze onder meer een beroep op allerlei sensoren die rond, op of in de plant bevestigd worden en gegevens verzamelen over straling, temperatuur, vochtigheid, CO2, sapstroom, groeisnelheid, enzovoort. In dit artikel legt ze uit hoe je planten kan ‘horen’ zeggen dat ze dorst hebben.

Moderator

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Praktisch

Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 3 oktober 2023 in eetcafé Toreke in Gent, van 19.45u tot 21.30u.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

!! Door technische problemen met de opname, komt er van dit wetenschapscafé uitzonderlijk géén podcast of YouTube opname !!

Bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: