Actief en gezond ouder worden
Gent - 1 april 2025
Iedereen wil actief en gezond leven. Je wil voldoende bewegen, goed slapen, je mentaal goed voelen. Maar hoe pak je dat aan als bewegen niet vanzelfsprekend is door gezondheidsproblemen of je leeftijd? Onze onderzoekers bieden je oplossingen!
Niet alleen jijzelf kan aangepaste oefenprogramma’s volgen. Ook je gemeente en de overheid kunnen helpen. Door te kijken naar hoe leeftijdsvriendelijk publieke ruimtes, zorg, communicatie enz. zijn in je gemeente kunnen zij je helpen met een gezonde levensstijl.
Kom te weten hoe we ouderen niet alleen als zorgvragers zien, maar als actieve leden van onze samenleving.
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- Hoe kun je zelf een actieve en gezonde levensstijl nastreven, als net gepensioneerde, of 70-plusser, iemand die minder spierkracht heeft, voor wie verplaatsingen moeilijk zijn enz.?
- Welke praktische oefeningen kunnen ouderen helpen fit te blijven, ook thuis?
- Hoe kunnen vrijwilligers ouderen helpen om actief en gezond te blijven?
- Bestaat er echt zoiets als ‘de oudere’?
- Welke rollen vervullen ouderen in onze samenleving en hoe vermijden we leeftijdsdiscriminatie die focust op de negatieve gevolgen van vergrijzing?
- Wat kunnen gemeenten en het beleid doen om de gezondheid van alle inwoners te verbeteren?
- Waarom is preventie en gezondheidsbevordering ook bij ouderen zo belangrijk?
Gasten
Veerle Dubuy
Veerle is onderzoeker en docent aan de opleiding Sport en Bewegen van Howest. Ze is bachelor in de Toegepaste Psychologie en doctor in de Gezondheidswetenschappen. Veerle onderzoekt de rol van individuele gezondheidsgedragingen én de omgeving bij gezond en actief ouder worden. Haar huidig onderzoek focust op de leeftijdsvriendelijkheid van Vlaamse steden en gemeenten.
Dimitri Vrancken
Dimitri is onderzoeker en docent aan de expertisenetwerken Gezondheid & Zorg en Onderwijs aan Arteveldehogeschool. Hij bestudeert daarbij hefbomen en barrières die verschillende doelgroepen ervaren om actiever en gezonder door het leven te gaan. In samenspraak met deze mensen ontwikkelt hij tools zoals oefenprogramma’s, factsheets en handboeken voor de praktijk. Eerder was hij ook actief als sporttechnisch coördinator bij G-sport Vlaanderen en beleidsondersteuner bij Lokaal Gezondheidsoverleg Antwerpen.
Moderator
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.
Interessant lees- en luistervoer
- Onderzoeksproject Healthy ageing voor beleid
- Onderzoeksproject Active-age@home: trainingsprogramma voor kwetsbare thuiswonende ouderen
- Boek Recht op grijs. Bouwen aan ouderenbeleid door Dominique Verté, Jan Vrancken, Pascal De Decker & Robert Crivit (2024)
- Boek Wijs, grijs & puber. Pleidooi voor burgerlijk ongehoorzame senior door Jean Paul Van Bendegem (2020)
- Boek Eindelijk oud. Wat Darwin ons vertelt over het nut en de schoonheid van ouder worden door Mark Nelissen (2017)
- Luistertip De wereld van Sofie (Radio 1) met Lieve Blancquaert over de voordelen en het mooie van ouder worden
- Luistertip Leef luistert (CM): Wat je nog niet wist over ... Linda De Win
Praktisch
Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 1 april in eetcafé Toreke in Gent, van 19.45 uur tot 21.30 uur.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Wil je graag vooraf eten in Eetcafé Toreke? Dat kan! Er is pasta (bolognaise/veggie) te verkrijgen aan de bar tussen 18.00 en 19.30 uur.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Aanwezigheidsattest
Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.
Vorige edities in Gent