GEANNULEERD - Actief en gezond ouder worden
Gent - 1 april 2025
We moeten dit wetenschapscafé helaas uitstellen tot volgend seizoen. Meer wetenschap beleef je intussen via onze podcast en Youtubekanaal.
Iedereen wil actief en gezond leven. Je wil boeiende sociale contacten, voldoende bewegen, je mentaal goed voelen. Maar hoe pak je dat aan op elke leeftijd? Welke drempels 'moet' je daarvoor overwinnen?
Onze onderzoekers helpen je op weg!
Niet alleen jijzelf kan actie ondernemen om fysiek en mentaal fit te blijven. Ook je omgeving bepaalt je levensstijl, van je vrienden en familie tot gemeente en de overheid.
Kom te weten hoe we ouderen niet alleen als zorgvragers zien, maar als actieve leden van onze samenleving.
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- Hoe kun je zelf een actieve en gezonde levensstijl nastreven op vlak van voeding, bewegen, mentale fitheid, sociale contacten, zingeving enz.?
- Waarom is een goed gehoor zo belangrijk voor je levenskwaliteit?
- Wat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een gezonde levensstijl afhankelijk van je leeftijd?
- Welke drempels ervaren ouderen meest om hulpmiddelen in te schakelen?
- Welke rollen vervullen ouderen in onze samenleving en hoe vermijden we leeftijdsdiscriminatie die focust op de negatieve gevolgen van vergrijzing?
- Bestaat er echt zoiets als 'de oudere'?
- Wat kunnen gemeenten en het beleid doen om de gezondheid van alle inwoners te verbeteren, van de inrichting van publieke ruimtes tot communicatie?
- Waarom is preventie en gezondheidsbevordering ook bij ouderen zo belangrijk?
Gasten
Veerle Dubuy (Howest)
Veerle is onderzoeker en docent aan de opleiding Sport en Bewegen van Howest. Ze is bachelor in de Toegepaste Psychologie en doctor in de Gezondheidswetenschappen. Veerle onderzoekt de rol van individuele gezondheidsgedragingen én de omgeving bij gezond en actief ouder worden. Haar huidig onderzoek focust op de leeftijdsvriendelijkheid van Vlaamse steden en gemeenten.
Nele Dufourmont (Arteveldehogeschool)
Nele is audioloog en master in de gezondheidsbevordering. Ze geeft les aan Arteveldehogeschool rond hoorzorg, gedragsverandering en gezondheidsbevordering.
Als onderzoeker maakt ze deel uit van het onderzoeksteam Active & Healthy Ageing en heeft ze ervaring met het verklaren van (on)gezond gedrag en interventie-ontwikkeling. Momenteel zoekt ze in het onderzoeksproject ‘Generatie Goed Gehoor: de sleutel tot een hersengezond leven’ verklaringen waarom gehoorverlies onbehandeld blijft bij 60-plussers, om uiteindelijk het toekomstig aantal personen met dementie te verlagen.
Moderator
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.
Interessant lees- en luistervoer
- Onderzoeksproject Healthy ageing voor beleid
- Onderzoeksproject Generatie Goed Gehoor voor 60- tot 75-jarigen en zorgprofessionals
- Boek Recht op grijs. Bouwen aan ouderenbeleid door Dominique Verté, Jan Vrancken, Pascal De Decker & Robert Crivit (2024)
- Boek Wijs, grijs & puber. Pleidooi voor de burgerlijk ongehoorzame senior door Jean Paul Van Bendegem (2020)
- Boek Eindelijk oud. Wat Darwin ons vertelt over het nut en de schoonheid van ouder worden door Mark Nelissen (2017)
- Luistertip De wereld van Sofie (Radio 1) met Lieve Blancquaert over de voordelen en het mooie van ouder worden
- Luistertip Leef luistert (CM): Wat je nog niet wist over ... Linda De Win
- Onderzoeksproject Active-age@home: trainingsprogramma voor kwetsbare thuiswonende ouderen
Praktisch
Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 1 april in eetcafé Toreke in Gent, van 19.45 uur tot 21.30 uur.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Wil je graag vooraf eten in Eetcafé Toreke? Dat kan! Er is pasta (bolognaise/veggie) te verkrijgen aan de bar tussen 18.00 en 19.30 uur.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Aanwezigheidsattest
Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Kayo.
Vorige edities in Gent