Diëten: voer voor discussie
Brugge - 22 maart 2022
Kan je niet live aanwezig zijn in Brugge?
Volg het café via ons YouTube-kanaal.
Gezond eten: hoe moet dat? We worden dagelijks overspoeld met voedingsrichtlijnen en –aanbevelingen. Wat maakt ons voedingspatroon evenwichtig? En wat als je je gewicht wil veranderen? In de media verschijnen met regelmaat van de klok nieuwe dieethypes: paleo, ketokuren, intermittent vasten, bloedgroependieet, etc. In dit café verdiepen we ons in de complexe wereld van gezonde voeding en diëten.
Enkele vragen die, naast de jouwe, aan bod kunnen komen
- Magazines slaan ons om de oren met dieethypes: keto, intermittent vasten, paleo, low-carb, high-carb, sapkuren etc. Waarop zijn ze gebaseerd en waarom werken ze (niet)?
- Waarom is 'op dieet zijn' zo populair?
- Is kilo’s verliezen enkel een kwestie van het juiste dieet?
- Hoe gaat een diëtist te werk om te bepalen wat en hoeveel je nodig hebt om tot een 'goed gewicht' te komen. En wat is dat dan een 'goed gewicht'
- Hoe reageert ons lichaam op gewichtsverlies?
- Waarom is het moeilijk om een dieet op lange termijn vol te houden?
- Het jojo-effect fascineert. Wat is het precies en hoe kan je het vermijden?
- Maakt gezond eten je gezonder? En ook gelukkiger? Wat is de mentale impact van diëten?
- Wat maakt gezond eten soms zo moeilijk?
- Wie zich inleest in gezonde voeding, stuit vaak op tegengestelde voedingsadviezen. Waarom is het zo moeilijk om voedingsadviezen te geven op basis van onderzoek?
- Er verschijnen regelmatig resultaten van voedingsonderzoek in de media. Hoe kan je de studies beter interpreteren?
Gasten
Nele Callewaert
Nele Callewaert is opleidingshoofd Voedings- en Dieetkunde aan de Hogeschool Gent. Als diëtiste bij Nieuw Eetverbond begeleidt ze o.a. personen met een eetprobleem of een eetstoornis.
Jolien Plaete
Jolien Plaete werkt bij het Vlaams Instituut Gezond Leven als Senior Stafmedewerker Voeding. Het VIGL is een onafhankelijk expertisecentrum van de Vlaamse Overheid dat mensen wil stimuleren om gezonder te leven. Ze behaalde een bachelor in de voedings- en dieetkunde en een master in gezondheidsvoorlichting en -bevordering. Tijdens haar doctoraat verdiepte ze zich in gedragsveranderingsmodellen om wetenschapeplijk onderbouwd mensen hun beweeg- en eetgedrag te veranderen. Vanuit haar functie volgt ze het onderzoek binnen haar expertisedomein op de voet op. Jolien werkt afgeleide voedselrichtlijnen uit (bv. rond schoolmaaltijden) en geeft workshops aan voedingsprofessionals rond de voedingsdriehoek.
Mieke Dumont (moderator)
Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen.
Interessant lees- en luistervoer
- Podcast 'Kan een bepaald voedingspatroon ons langer en gezonder laten leven?' (EOS, 25/01/22)
- Website 'Tips bij de voedingsdriehoek' (Vlaams Instituut Gezond Leven)
- Artikel 'Vijf fabels over gezonde voeding ontkracht: "Maximum 1ei per week? Onzin!"' (Durf Denken UGent, 07/04/21)
- Tool 'Maaltijdplanner' (Voedingsinformatiecentrum NICE)
- Boek '101 vragen over voeding' (André Huyghebaert en Bruno De Meulenaer)
- Boek 'Gezond en wel, met dank aan de wetenschap' (onderzoekers van UZ Gent & UGent)
- Artikel 'Zelfs als dokter trapte ik in de val': deze voedingsdekundige wil alle 'nutribullshit' van tafel' (De Morgen, 10/02/22)
- Artikel 'Hoogmoed op een bedje van sla' (De Standaard, 03/03/17)
- Webartikel 'Voedingswetenschap begrijpen' (Voedingscentrum NL)
- Boek 'Weet waarom je (te veel) eet' (An Beazar & Nele Callewaert)
- Webartikel 'Wat bepaalt ons eetgedrag volgens het gedragswiel?' (Vlaams Instituut Gezond Leven, 2021)
- Webartikel 'Gezonde voeding: goed voor jezelf' (Vlaams Instituut Gezond Leven)
Praktisch
Waar en wanneer
Dinsdag 22 maart van 19.45 uur tot 21.30 uur in De Snuffel, Ezelstraat 42 in Brugge. Of vanuit je huiskamer via de livestream op ons YouTube-kanaal.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. Wie thuis volgt via de livestream, kan vragen stellen. We doen ons best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Specifiek voor dit café vragen we om geen persoonlijk voedingsadvies te vragen aan de sprekers.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk de livestream of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenares Zidiris.
Vorige edities in Brugge