Bier brouw je met verstand
Brugge - 27 maart 2025
Bier is de oudste bekende alcoholische drank, en het brouwen (en drinken) ervan is praktisch een nationale sport in België. Daar mogen we trots op zijn! Maar hoe komt dat eigenlijk? Hoe wordt bier gebrouwen? Hoe creëer je verschillende smaken? Welke uitdagingen kunnen voorkomen tijdens het brouwproces? En hoe verloopt dit voor alcoholvrij bier?
Onze experts gaan in gesprek over de kunst van het bier brouwen. Je kunt bij hen terecht met al je vragen om het proces beter te begrijpen, en tips om zelf aan de slag te gaan!
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- Hoe wordt bier gebrouwen?
- Hoe kunnen traditionele brouwtechnieken worden gecombineerd met moderne wetenschappelijke inzichten om nieuwe bierstijlen te ontwikkelen?
- Op welke manieren kunnen innovatieve brouwmethoden leiden tot duurzamere en efficiëntere productieprocessen?
- Welke trends en toekomstige kansen zijn er binnen de brouwerijtechnologie en de bredere bierindustrie?
- Welke uitdagingen komen kijken bij het brouwen van niet alcoholisch bier?
Gasten
Dana Vanderputten (HOGENT)
Dana is onderzoeker en lector aan de HOGENT. Haar expertise is opgebouwd uit een combinatie van onderwijs aan de professionele bachelor studenten, onderzoek, en dienstverlening in de brouwerijsector georganiseerd vanuit het IBF o.l.v. professor Jessika De Clippeleer. Dana neemt vooral een mede coördinerende rol in binnen de onderzoeks- en innovatieprojecten.
Jessika De Clippeleer (UGent)
Jessika is sinds 2017 professor in brouwerij en de technologie van fermentatieprocessen aan het Departement Biotechnologie van de Universiteit Gent. Jessika staat aan het hoofd van het Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie (IBF), de gezamenlijke onderzoeksgroep voor mouterij-, brouwerij- en fermentatietechnologie van de Universiteit Gent en HOGENT, waar ze betrokken is bij onderwijs, onderzoek en industriële dienstverlening. Jessika doceert biochemie, analyse & scheiding van biomoleculen, en mouterij- & brouwerijtechnologie.
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.
Interessant lees- en luistervoer
- Website - Bier Brouwen - Alle benodigdheden om bier te brouwen! • Brouwland
- Forum - Het Vlaams Hobbybrouw Forum
- Instructiefilmpje - Instructiefilm bier brouwen
- Online cursus bier brouwen - Cursus Bierbrouwen | Volg jouw thuiscursus bij NHA
- Boek - Verander water in bier (Adrie Otte)
- Podcast - BierKlap | Bierklap
- Boek - Gebrouwen door vrouwen (Tessel & Do de Heij)
- Boek - Brouwen (James Morton)
- Degustatiesessies - 't Brugs Bierinstituut
- Video – Brewing: love and talent (Peter Bouckaert) TEDxCSU - https://www.youtube.com/watch?v=rXRKGB9t8qs
- Magazine Special Voedsel & water: Kwalitatieve én karaktervolle non-alcoholische bieren? Ze bestaan! - https://www.vlaamsehogescholenraad.be/files/PUBLICATIES/ONDERZOEKINNOVATIE/004_32_MAGAZINE_VW_PAGES.pdf
- Artikel - https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/minder-en-duurder-bier-warmer-klimaat
- Artikel - https://www.eoswetenschap.eu/voeding/alcoholvrij-bier-bevat-vaak-meer-suiker-maar-wel-minder-calorieen-dan-gewoon-bier
Praktisch
Uitzonderlijk op donderdag, 27 maart 2025 van 19.45 uur tot 21.30 uur in Korf in Brugge.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Aanwezigheidsattest
Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Kayo.
Vorige edities in Brugge