Hatsjie!Iedereen allergisch?
Brugge - 12 april 2016
Onderwerp
De opmars van hooikoorts en huisstofmijt is niet te stuiten. Het pollenseizoen start in het voorjaar en betekent voor steeds meer mensen een periode van snotteren, niezen en jeukende ogen. Vooral de jongere generaties worden getroffen. Bijna de helft van de groep van 20 tot 40 jarigen heeft last van hooikoorts (gras- en bomenpollen) of huisstofmijt. Over de hele Belgische bevolking gaat het over 1 op 3. Zijn we binnenkort allemaal allergisch? Wat is er aan de hand en kunnen we er iets aan doen?
Over pollen en huisstofmijten
Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Hooikoortslijders die pollen (of stuifmeel) in de luchtwegen krijgen, maken antistoffen aan die de pollen aanvallen en daarmee de gekende symptomen veroorzaken. Het stuifmeel van bomen is er al vanaf het voorjaar maar het gros van de mensen krijgt last vanaf half mei, dan beginnen de grassen pollen te produceren. Maar ook de huisstofmijt kan heel wat ellende veroorzaken. Dit spinachtige beestje is met het blote oog nauwelijks zichtbaar en leeft in een vochtige, stoffige omgeving. Waarom de ene persoon wel en de ander niet allergisch reageert zou voor een deel genetisch bepaald zijn.
Voedselallergie
Ook voedselallergie is een gebied dat steeds meer in de belangstelling staat. Het gaat hier over een overgevoeligheidsreactie tegen bepaalde eiwitten in onze voedsel, zoals in koemelk, soja, vis, schaal- en schelpdieren, pinda’s, noten, tarwe,… Over voedselallergieën zijn er nog veel onzekerheden. Zuigelingen en jonge kinderen lijden er veel meer onder dan volwassenen. Dit heeft te maken met hun afweersysteem dat nog niet volledig ontwikkeld is. Het positieve nieuws is dan weer dat de klachten na een aantal jaren kunnen verdwijnen en dat de allergie uitgroeit.
Enkele vragen:
- Wat is allergie?
- En een kruisallergie?
- Kan ik het voorkomen?
- Geraak ik ooit nog verlost van hooikoorts?
- Kan allergie uitgroeien tot astma?
- Hoe komt het dat steeds meer kinderen een voedselallergie hebben?
- Klopt het dat we te hygiënisch leven?
- Wat is de rol van luchtvervuiling?
Gasten
Philippe Gevaert
Philippe Gevaert is allergie-expert en coördinator van het Allergienetwerk van het UZ Gent. Hij is ook verbonden aan de Universiteit Gent als hoofddocent neus-, keel- en oorheelkunde binnen de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.
Kim Verhaeghe - moderator
Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.
Praktisch
- Waar? Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge.
- Wanneer? Dinsdag 12 april om 19u45
- Inschrijven? Niet nodig! Gratis toegang.
Links
- Airallergy, geeft informatie over de hoeveelheid allergenen die in de lucht aanwezig zijn (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid)
- Allergienetwerk van het UZ Gent
- Artikel op Kennislink over voedselallergie
- Astma en allergiekoepel, informatieve site gegroeid uit patiëntenorganisaties
- Stichting Voedselallergie, Nederlandse patiëntenorganisatie voor mensen met een voedselallergie en een niet-allergische voedselovergevoeligheid, biedt kennis en ondersteuning
Vorige edities in Brugge